Календар подій

Всесвітній день захисту прав споживачів

  Сьогодні у світі відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів (World Consumer Rights Day), який прийнято відзначати в річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді (John F Kennedy) в Конгресі в 1961 році. У виступі президента були сформульовані чотири основних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим або (право на захист своєї думки).

 Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове навколишнє середовище.

 Список прав розширила Всесвітня організація споживачів (некомерційна компанія Consumers International), заснована в 1960 році.

 Фундаментальні права споживачів пізніше отримали назву «Білль про права споживачів». Цей документ було поладено в основу законів про захист прав споживачів у багатьох країнах світу.

 Керівні принципи захисту прав споживачів були закріплені у відповідній Декларації, Генеральною Асамблеєю ООН 9 квітня 1985 року Цей документ був розширений у 1999 році.

 Всесвітня організація споживачів об’єднує близько 200 державних та громадських організацій захисту прав споживачів в більш ніж 70 розвинених демократичних державах. Вона захищає права споживачів в ООН і ЮНЕСКО, надає правову та освітню допомогу.

 Вперше День захисту прав споживачів був відзначений 15 березня 1983 року, коли він був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

 Кожного року за ініціативою Всесвітньої організації союзів споживачів визначається тема Всесвітнього Дня прав споживачів, яка одночасно стає пріоритетною темою року для досягнення окресленої мети та поєднання на цьому шляху спільних зусиль союзів споживачів різних країн.

 Головна тема Всесвітнього дня захисту прав споживачів у 2014 році - «Зміцнимо наші телефонні права! Правосуддя для споживачів мобільного зв'язку».

 В 2015 році увага фокусується на здоровому харчуванні, що і визначило відповідний девіз - «Зосередимо права споживача на здоровому харчуванні».

 В 2016 році Всесвітній день захисту прав споживачів пройде під девізом - «Виключити антибіотики із меню».

 З набуттям незалежності України, в травні 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів», який регулює відносини між споживачами товарів та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг, встановлює права споживачів, а також визначає механізми їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

 Україна з 1994 року є членом Європейської Комісії Генерального Директорату споживчої політики та з 1997 року – членом міжнародної організації незалежних споживачів «Конс’юмерс Інтернешенел», яка створена при ООН.

 В Україні захистом прав споживачів займається Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів, яка є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Діяльність інспекції спрямована на проведення контрольної роботи по перевірці якості та безпечності товарів і послуг, своєчасний та об’єктивний розгляд звернень громадян, проведення інформаційно-просвітницької роботи щодо роз’яснення норм і положень законодавства про захист прав споживачів, надання методичної та консультативної допомоги органам виконавчої влади та місцевого самоврядування в сфері захисту прав споживачів.

 Функцію захисту прав споживачів в Київському регіоні, як і в інших регіонах України, покладено на територіальні управління захисту прав споживачів, право на звернення до які мають всі без винятку громадяни нашої країни.

 Всесвітній День прав споживача стосується всіх громадян взагалі та кожного з нас окремо. Тому, що всі ми кожен день щось купуємо, платимо власні кошти за товари та послуги.

Всесвітній День прав споживача – ще один привід порадити споживачам: вивчайте, використовуйте та захищайте свої права!

Go to top