Календар подій

Всесвітній день водних ресурсів (Всесвітній день води)

  Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів (World Day for Water або World Water Day) вперше прозвучала на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

 І в 1993 році Генеральною Асамблеєю ООН запроваджений Всесвітній (міжнародний) день водних ресурсів (резолюція № А/RES/47/193. Резолюцією відзначено, що враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності і соціального благополуччя, яка не отримує широкого усвідомлення, 22 березня кожного року оголошується Всесвітнім днем води, який починає відзначатися з 1993 року.

 Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні. Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів: — сприяти прийняттю відповідних заходів для вирішення проблеми постачання населення питною водою; — інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому; — залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації та приватний сектор.

 22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень в цій області.

 Вода займає особливе положення серед природних багатств Землі. Немає більш дорогоцінної із копалин, ніж вода, без якої життя неможливе.

 Без води не може жити людина. Вода - один з найважливіших факторів, що визначають розміщення продуктивних сил, а дуже часто і засіб виробництва. Особливе місце у використанні водних ресурсів займає водоспоживання для потреб населення. При цьому обов'язковими є безперебійність водопостачання, а також суворе дотримання науково обґрунтованих санітарно-гігієнічних нормативів.

 За даними Міжнародного комітету з питань зміни клімату в майбутньому очікується зміна розподілу опадів по планеті: кліматичні контрасти будуть посилюватися: посухи та повені стануть частіше й інтенсивніше. Це ще більше ускладнить регулярне постачання прісною водою. На сьогоднішній день проблема води вже породжує міждержавні конфлікти, якими відомий, перш за все, Близький і Середній Схід - зона переважно пустельного клімату, з малою кількістю опадів і зниженням рівня ґрунтових вод.

 Багато вчених вважають, що немає проблеми нестачі води, а є проблема її нераціонального використання. Сама кількість урядових дотацій, що спрямовуються у всьому світі на підтримання прийнятних цін на воду (33 млрд доларів в рік), настільки велика, що, якщо б ці гроші витрачалися на створення економічних систем використання води, більша частина проблем давно вже була б вирішена.

 Найбільший прогрес у розвитку водозберігаючих технологій досягнуто на Заході. В Європі вже давно взято курс на економію водних ресурсів.

 Стан світових водних ресурсів залишається нестабільним, а необхідність застосування комплексного і сталого підходу до управління цими ресурсами як і раніше є вельми актуальною. З-за високих темпів зростання чисельності населення, нестійких моделей споживання, неефективне управління, забруднення навколишнього середовища, недостатнього обсягу інвестицій в інфраструктуру та низької ефективності використання водних ресурсів є на сьогоднішній день запаси води виснажуються швидкими темпами.

 Однак у майбутньому води буде потрібно ще більше: для вирощування продовольчих культур, для пиття і санітарно-гігієнічних потреб, для потреб промисловості і для підтримки розширюються міст. Розрив між попитом і пропозицією, цілком ймовірно, ще більше збільшиться, що буде представляти загрозу економічному і соціальному розвитку та екологічної стійкості. Для подолання проблеми нестачі води виключно важливе значення буде мати комплексне управління водними ресурсами. Не менш важливе значення матиме й міжнародне співробітництво, оскільки багато річок і водоносні горизонти є загальним надбанням країн. Таке співробітництво може також сприяти розвитку гармонійних транскордонних зв'язків у цілому.

 На території нашої країни свято "Всесвітній день води" відзначається з 1995 року. Його девізом є: «Вода - це життя». Він покликаний підкреслити найбільше значення води у нашому житті. Протягом усієї історії люди боролися з водою і за воду. Чиста вода - глобальна проблема людства. Всім треба пам'ятати про те, що ресурси води не безмежні, і наше здоров'я і життя прямо залежать від її кількості і якості. Не кажучи вже про духовне значення річок, озер, взагалі води для нашого самопочуття.

 Тому, відзначаючи Всесвітній день води, ми повинні пам'ятати про це і берегти наші водні ресурси.

 Цікаво, що православні християни споконвіку також відзначають своєрідний «День води». І припадає він на третій день після святкування Трійці. У цей день вода – іменинниця.

Den Vodu (1)
Den Vodu (2)
Den Vodu (3)

Go to top