Календар подій

Всесвітній день здоров’я

«Якщо людина сама стежить за своїм здоров’ям, то важко знайти лікаря,

який знав би краще корисне для її здоров’я, ніж вона сама»  

Сократ

 Всесвітній день здоров'я (World Health Day) відзначається щорічно 7 квітня- в день затвердження, в 1948 році, статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (World Health Organization, WHO). А сама спеціальна установа Організації Об'єднаних Націй — Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) була створена у 1945 році. За час, що минув з того історичного моменту, членами ВООЗ стали 194 країни світу.

 ВООЗ входить в особливу групу при ООН, розташована вона в швейцарській Женеві. З ініціативи цієї організації приймаються дійсно найважливіші рішення. Так, наприклад, в 2000 році на асамблеї ООН була прийнята Декларація тисячоліття, в якій найбільші держави світу взяли на себе відповідальність до 2015 року значно зменшити дитячу смертність у світі, спрямувати більше ресурсів на боротьбу зі Снідом, сприяти доступності лікарських препаратів.

 У наш час здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, близько 40% — соціальними й природними умовами життя, 10% становить спадковість.

 Щорічне проведення Дня здоров'я ввійшло в традицію з 1950 року. Заходи Дня проводяться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров'я в їхньому житті. А здравоохоронні організації покликані вирішити питання, що їм потрібно зробити, щоб здоров'я людей в усьому світі стало краще.

 Щороку Всесвітній день здоров'я присвячується глобальним проблемам, що стоять перед охороною здоров'я планети і проходить під різними гаслами: «В безпеки твоєї крові — порятунок життя багатьох»,«Активність — шлях до довголіття»,«Вагітність — особлива подія в житті. Зробимо його безпечним», «Захистимо здоров'я від змін клімату», «Старіння і здоров'я», «1000 міст — 1000 життів».

 Тема Всесвітнього дня здоров’я 2014 року – трансмісивні хвороби "Маленький укус - джерело великої небезпеки". Тема Всесвітнього дня здоров’я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів», а проходило воно під гаслом “Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними».

 В 2016 році Всесвітній день здоров'я проходить під гаслом «Переможемо діабет».

 Цукровий діабет – глобальна медико-соціальна і гуманітарна проблема XXI століття, яка турбує сьогодні все світове співтовариство. Ще двадцять років тому кількість людей у всьому світі з діагнозом «цукровий діабет» не перевищувало 30 мільйонів чоловік.

 На сьогодні, за даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), діабет набуває справжньої епідемії - близько 300 мільйонів людей хворіють на діабет і, за прогнозами експертів, протягом 30 років це число збільшиться вдвічі; кожні 10 секунд у світі помирає 1 хворий на цукровий діабет, тобто щорічно - понад 3 млн. осіб. При цьому, діабет часто не згадується як безпосередня причина смерті у тих випадках, коли до летального результату призводить одна з його ускладнень, таких як ниркова недостатність, хвороби серцево-судинної та нервової систем.

 Правильний спосіб життя для людей з цукровим діабетом є одним з ключових моментів повноцінної взаємодії з навколишнім світом. Дотримуючись певних правил, можна значною мірою поліпшити якість життя. І мова не йде про відмову від смачної їжі і наявності виснажливих фізичних навантажень, швидше — про помірність у всьому. Спосіб життя людей з цукровим діабетом — це здоровий спосіб життя, якого в ідеалі має дотримуватися кожна людина.

 Геніальний лікар і філософ Давнього світу Гіппократ стверджував, що яка діяльність людини, такою вона і є, такі і її хвороби. Висновок такий — необхідність вести здоровий образ життя була актуальною як в стародавньому світі, так і сьогодні, тому що він (здоровий образ) — є однією з найвагоміших умов та чинників формування, збереження і зміцнення здоров'я навіть у складних екологічних і соціально-економічних умовах, забезпечує високу працездатність, добре самопочуття, ефективну адаптацію до змін довкілля.

 А зцілення і здоров'я - це просто, це те, яким ви хочете бачити себе і бути ним. Просто цього треба цього дійсно захотіти і усвідомити, а також поміняти основні негативні установки у своїй свідомості, які і є основним чинником нездоров'я людини, тоді перед вами не залишиться інших фізичних кордонів.

 А коли ще і держава піклується про здоров'я своїх громадян, вона сама стає міцнішою та могутнішою, тому що здорові діти, здорові люди — це основа існування здорової держави в прямому і переносному значенні.

 Ми бажаємо, щоб Ви і ваші близькі завжди були здорові — цінуйте те, що у вас є, бережіть себе, ведіть правильний спосіб життя і вмійте радіти кожному новому дню!  

Здоров’я

Здоров’я — розкіш для людини,
Найбільша цінність у житті.
Як є здоров’я день при днині,
Можливість є йти до мети.
Тоді є радість, щастя, диво,
Краса у крапельці роси.
Тоді людина йде щасливо
Серед безмежної краси
Й чарівність світу відчуває.
Для неї в хмурість — дні ясні.
Вона всі труднощі долає
Й співає радісні пісні.
Вона — здорова! Це чудово,
Бо їй нічого не болить.
Вона добро творить готова.
І це прекрасно! Можна жить!

Надія Красоткіна

Go to top