Календар подій

85 років від дня народження Алли В'ячеславівни Потапової (1933), української дитячої поетеси, прозаїка

 Народилася майбутня письменниця 7 серпня 1933 р. в Саратові на Волзі,  в сім’ї службовця. Батько працював інженером на залізниці, на початку Великої Вітчизняної війну пішов на фронт. Пройшов всю війну, але недовго прожив після Перемоги. Мати з двома дочками переїхала в Київ. Час був нелегкий: довелося старшій дочці Аллі поступити на роботу і вчитися у вечірній школі. Незважаючи на труднощі, вона отримала атестат, і пізніше закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.

 Працювала Алла Потапова в газеті “Комсомольское знамя”, в Київському обласному управлінні друку,  в газеті “Робоче слово”.

 Писати вірші для дітей почала вона рано, 1959 році вийшла в світ її перша книга “Добраніч!”. Але на якийсь час захопила журналістика, і молода поетеса частіше виступала з репортажами і нарисами. Все ж перемогло головне бажання – писати для дітей.

 У видавництві “Веселка” вийшли дві збірки її віршів – “Ходит речкой пароход”(1976) і “Как дорога стала железной”(1978). Відтоді поетеса не пориває з дитячою тематикою: окремими виданнями для наймолодших виходять її книги “Лето красное пришло”(1982), “Цирк” (1983), “Цветы” (1985).

 Алла Потапова багато працювала над прозою як для дорослих, так і для дітей. Вона  опублікувала в журналі “Веселка” повість“Человек на дороге”, а юні читачі отримали казку “Янтарик”(1981), повісті-казки “Красная звездочка”(1983), “Молочний зуб дракона Тишки”(1985), «Зловредный Ап-Чих»(1988), «Зуар Бесстрашный» (1989), «Молочний зуб дракона Кошки». Київ (друге видання) (1995), «Сундучок со счастьем» (2000). 

 Книга для дошкільнят “Азбука дедушки Никифора” (1987) містить корисну та необхідну інформацію. Як справжній дитячий письменник, А. Потапова грає словом, грає в слова. Особливо їй вдається ця гра у віршах, супроводжуючих прозовий текст:

У ёлочки и ёжика

В начале буква Ё

У ёлочки и ёжика–

Колючее житье.

Живет в иголках

Ёлочка

Живет в иголках

Ёж,

И ёлочка – красивая,

И смелый ёж – хорош!

 Чудові тут і ритм вірша, що перетворює його в скоромовку, і підбір слів на потрібну букву. Буквально з перших сторінок читач залучається до серйозної, але і веселої праці. Дитина не тільки слухає, але і замислюється над змістом віршів. Дитина завчає вірші і пісеньки тощо. Так, граючи і навчаючи, Алла Потапова веде читача по абетці та основ наук, прищеплювати смак до серйозної шкільної праці. Дорослим залишається вміло використовувати її.

 Алла Потапова як літератор знана і шанована в колі читачів. У збірках віршів «Тебе, любовь моя», «От дальней той поры» – вона ніжний і співучий лірик. А вже про юних читачів розмова окрема.

 Алла Вячеславівна подарувала їм двадцять п’ять чудових книжок, а добрий «дракон Тишка», що має молочного зуба, став улюбленим спільником сотень тисяч хлопчиків і дівчаток як в Україні, так і в зарубіжжі.

 Аллі Потаповій належить кілька перекладів книг з української на російський мову. Це – “Сказка о рукавичке” і “Портниха” Платона Воронька, “Матрешка” Івана Неходи, “Колыбельная” Андрія Малишка і “Медведь” Марко Вовчок.

 Алла Вячеславівна Потапова – Президент Всеукраїнського національного культурно-просвітницького товариства “Русское собрание”. Заслужений працівник культури України,  автор 40 книг для дітей і дорослих. Вона лауреат літературної премії імені В. Короленко, імені Ю. Долгорукого, імені Олексія Толстого, журналістської премії «Золоте перо», голова журі літературної поетичної премії ім. Миколи Ушакова Національної Спілки письменників України.

1 (1)
1 (2)

Go to top