Календар подій

Міжнародний день щастя

 «Для щастя потрібно щось робити, щось любити і в щось вірити»

Джозеф Аддісон

 Сьогодні — 20 березня — жителі всього світу відзначають Міжнародний день щастя. Враховуючи, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН 28-го червня 2012- го року, на своєму 118-му пленарному засіданні прийняла відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам - членам і структурам самої системи організації Об’єднаних Націй, а також і іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включаючи як неурядові організації, так і приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20-го березня.

 Пропозицiю щодо вiдзначання Мiжнародного Дня Щастя, висунуту представниками Королiвства Бутан, одноголосно пiдтримали всi 193 члена асамблеї. В резолюцiї ООН говориться про те, що «прагнення до щастя є основоположною метою людського iснування», а також про «необхiднiсть визнання цiєї мети у мiжнароднiй полiтицi».

 Дата святкування була обрана не випадково. 20 березня — День весняного сонцестояння, коли день дорiвнює ночi и сонце свiтить однакову кiлькiсть часу практично на всiй територiї земної кулi. Таким чином, цей день символiзує рiвне право на щастя кожного мешканця Землi.

 Слід відзначити, що Королiвство Бутан, яке ініціювало появу нового свята, вже давно проголосило щастя у якостi основної мети державної полiтики. Бутан є єдиною у свiтi країною, яка в 1971 роцi розробила и до сьогоднішнього дня керується концепцією Валового національного щастя (ВНЩ). На відміну від Валового національного продукту (ВНП), Валове національне щастя — це міра якості життя, що спирається в першу чергу на духовні й психологічні, а не на матеріальні цінності. ВНЩ — це такий розвиток економiки й держави, який зберiгає та розвиває унiкальну культуру країни, базовану на буддiйських духовних цiнностях.

 Окрім Королівства Бутану до щасливчиків також зараховані й інші країни: Данія, Норвегія, Швейцарія, Нідерланди, Коста-Ріка, В'єтнам, Колумбія, Австрія, Мадагаскар.

 Такі висновки зроблені, в основному, на підставі соціологічних опитувань жителів. У питання про щастя включені поняття задоволеності життям, свого настрою останнім часом, відчуття впевненості і стабільності.

 Численні науки доклали руку до вивчення питання "Що ж таке щастя?" Це і філософія, і етика, і психологія, і історія, і навіть медицина. Скільки полотен, віршів і пісень було написано і продовжує присвячуватися цьому загадковому відчуттю!

 Але чіткого формулювання щастя немає й досі, адже кожен розуміє його по-своєму, і кожен по-своєму правий. Головне, щоб щастя і надалі залишалося невичерпним джерелом для гармонії, натхнення, творчості… кожного.  

«Звичайна логіка стверджує: якщо ти нещасливий, значить, у тебе немає щастя. А раз його у тебе немає, то йди і шукай.

Парадоксальна ж логіка говорить: Якщо ти підеш шукати щастя, то ти його втратиш! Просто сядь і зрозумій, що воно в тебе є!»

Сократ 

Вітаємо Вас з Міжнародним днем щастя! Живіть з блиском в очах, з щастям в душі і з надією в серці!

Go to top