Нові надходження книжок до бібліотеки:

  • 1 2
  • 1 4
  • 1 5
  • 1 1
  • 1 11
  • 1 8
  • 1 3
  • 1 7
  • 1 10
  • 1 9
  • 1 6
  • 1 12
    10
    липня
    2018

    VI Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕТНО»: враження учасників

    "Ніхто не повертається з подорожі таким, як був раніше". Китайське прислів’я

    VI Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕТНО»: враження учасників

    Полтавщина – красивий, колоритний і гостинний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, мудрими й талановитими людьми. Ця земля надихала таких відомих класиків, як Микола Гоголь, Іван Котляревський, Григорій Сковорода та багатьох-багатьох інших. Впевнена, що полтавська земля надихнула шановних школярів-гостей і вони повезли з собою «полтавську скриню» думок, вражень, ідей, задумів, планів до своїх рідних домівок. Але давайте все по черзі.

    25-29 червня 2018 року на Полтавщині проходила VI Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі Етно». Організатори Школи: Українська бібліотечна асоціація та Полтавське обласне відділення УБА. На Полтавщині часто організовують етно-шоу, етно-фестивалі, етно-посиденьки, етно-флеш-моби, тому проведення ЕТНО-школи було цілком логічним і довершеним задумом Cекції з адвокації УБА.

    Відчути полтавський колорит та плідно повчитися адвокаційним бібліотечним процесам приїхали бібліотекарі з Києва, Лисичанська Луганської обл., Львова, Миколаєва, Покровська Донецької обл., Полтави, Славутича Київської обл., Харкова, Хмельницького та інших міст України.

    Як і годиться, було відкриття Школи і Перший дзвоник. Приємною несподіванкою для учасників Школи стала зустріч з директором видавництва «Час майстрів» Олегом Симоненком, який представив видавництво, його продукцію, розповів про акції, що проводить видавництво для бібліотек. До речі, видавництво «Час майстрів» є офіційним партнером УБА.

    А далі розпочалось навчання… «Адвокація від А до Я: входження в проблему». Саме з цієї теми (викладач Лариса Лугова, член Президії УБА, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей) розпочалось «занурення» у світ бібліотечної адвокаційної діяльності.

    Зараз в Україні відбувається реформа місцевого самоврядування, метою якої є забезпечення його спроможності самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення. Одним із критеріїв визначення спроможної територіальної громади є її здатність забезпечити належний рівень надання послуг у сфері культури. Тому саме цим завданням необхідно керуватися бібліотекам у процесі адвокаційної діяльності, спрямованої на захист прав користувачів на бібліотечне обслуговування та доступ до інформації.

    Теоретичну основу про діяльність бібліотек України в умовах адмінреформи та роботу бібліотек Полтавщини в умовах створення ОТГ відповідно отримали школярі від Тетяни Богуш, завідувача науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого («Адвокація від А до Я: бібліотеки України та адміністративна реформа») та Любові Чорноволенко, завідувача науково-методичного відділу Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.

    Програма Школи була побудована так, щоб на практиці познайомити колег з діяльністю бібліотек Полтавщини в умовах створення ОТГ, зустрітися з місцевою владою та мешканцям громад.

    Бібліобрифінг «Моя бібліотека – моя громада!» з місцевою владою та мешканцями громади відбувся у Центральній міській бібліотеці Решетилівської ОТГ. Говорили про проблеми, шляхи їх вирішення та перспективи розвитку бібліотек з І. Королем, начальником відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Решетилівської ОТГ, С. Гуздь, начальником сектору культури та туризму Решетилівської РДА та Н. Денисенко, директором Решетилівської міської бібліотеки.

    На весь світ Микола Гоголь прославив це село, тому неможливо було оминути його під час відвідування Полтавщини, як неможливо було оминути і оновлену бібліотеку. Впевнена, ви здогадалися, що ми були у Диканьці. «Де господар добре робить, там і поле буйно родить» – вислів, який дуже влучно характеризує співпрацю молодого, енергійного, креативного Євгена Онищенка, завідувача сектору культури та туризму Диканської РДА з Наталією Кучеряєвою, директором Диканської ЦБС. З впевненістю можна сказати, що з таким очільником бібліотеці бути за будь-яких обставин та реформ.

    Етносемінар «Кожна птиця знайде свого Гриця» відбувся у Музеї українського весілля. На зустріч завітали Тетяна Гетьман, завідувач сільської бібліотеки-філії та Христина Покутня, сільський голова Великобудищанської сільської ради. Етносемінар був з елементами інтерактиву – декому пощастило вийти заміж, а дехто навіть відчув себе у ролі свекрухи.

    Місцеві майстри гончарної столиці України славляться своїм талантом на весь світ. Найкращі музеї світу мають у своїй колекції вироби опішнянських гончарів. А бібліотекарі України внесли до своєї колекції найкращі ідеї після відвідин етносемінару «Опішнянські куманці», який провела директор Зіньківської районної ЦБС Наталія Тоцька у Національному музеї-заповіднику українського гончарства.

    У столиці українського козацтва – славетному місті Гадяч – школярі організували інформаційний інтерактив з елементами наочності, присвячений Дню Конституції України, провели колоквіум «Адвокація від А до Я: формула успіху». Відвідали майстер-клас директора Гадяцької ЦРБ ім. Лесі Українки Ольги Красюк «БібліоЦеГлина», побували на етносемінарах «Народні промисли Полтавщини» від Гадяцького історико-краєзнавчого музею та Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І. П. Котляревського. А на завершення – професійне спілкування з елементами фольклорного колориту. Так пройшов передостанній день Літньої школи адвокації. Цікавим також було спілкування з Сергієм Бондаренком, першим заступником голови Гадяцької РДА. Він виклав своє бачення розвитку бібліотек в умовах створення ОТГ, розширення сфери бібліотечних послуг, комп’ютеризації бібліотек. Взяла участь у спілкуванні і в.о. начальника відділу культури РДА Оксана Панасенко.

    Протягом навчання в Школі завдяки культурному картуванню бібліотекарі України побудували мапу закладів культури Полтавщини: Полтава – Решетилівка – Диканька – Великі Будища – Опішне – Гоголеве – Гадяч – Полтава.

    Випускний етнофест з врученням сертифікатів та підведенням підсумків VI Всеукраїнської літньої школи адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі Етно», фото на згадку, обмін контактами... щирі посмішки, обійми, обіцянки приїхати ще...

    https://ula.org.ua/news/4003-vi-vseukrainska-litnia-shkola-advokatsii-dlia-bibliotekariv-advokatsiia-u-styli-etno-vrazhennia-uchasnykiv

    Н. Влезько, голова Полтавського ОВ УБА, заступник директора з наукової роботи Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського

    М. Федорова, завідувач відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського

    Фото - тут

    Наші враження - 1 день 2 день 3 день 4 день 5 день

    Go to top