Календар подій

Всесвітній день «дякую!»

dyakyu11 січня можна без перебільшення назвати однією з найбільш «ввічливих» дат у році — сьогодні відзначається Міжнародний день «дякую» (International Thank You Day).

 Ініціатором проведення свята стали міжнародні організації Юнеско та ООН. Головна мета – нагадати жителям планети про високу цінність ввічливості, гарних манер та уміння дякувати оточуючим за добрі вчинки.

 Всі ми чудово усвідомлюємо значення гарних манер, їх необхідність в повсякденному житті, але велику частину подяк ми висловлюємо, як би ненароком, не замислюючись про їх сенс. Однак, слова подяки володіють магічними властивостями — з їх допомогою люди дарують радість один одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції — те, без чого наше життя стало б похмурим.

 Вважається, що слово «спасибі» народилося в 16 столітті з часто вимовного словосполучення «спаси Бог». Цікаво, що і коріння англійського аналога — Тhank you — також йдуть набагато глибше простої подяки. Це говорить про те, що слово «спасибі», вимовлене практично на всіх мовах світу, має надзвичайно важливе значення для культури будь-якого народу.

Міжнародний день дякую у багатьох країнах святкують з великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери.

Крім того, у Всесвітній день дякую проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. У цей день люди говорять один одному теплі слова і обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

 Психологи впевнені, що слова подяки дійсно являються магічними. Коли людина їх чує, то вона отримує емоції, які виникають у дітей, коли їх лагідно гладять по голові. Ці «усні погладжування» здатні заспокоїти і зігріти своєю теплотою та підсвідомо налаштуватися на позитив. Головне, щоб слова подяки вимовлялися від чистого серця!

Цікаві факти про слово "дякую":

  • уперше вислів «дякую» зафіксовано у словнику-розмовнику, який видано в Парижі в 1586 році;
  • щороку, поряд з Всесвітнім днем «дякую», ми святкуємо Всесвітній день подяки, який відзначається 21 вересня;
  • старовіри не використовують слово «спасибі», тому що вважають, що слово виникло від словосполучення «спаси Бай». Бай – це ім’я одного з язичницьких богів;
  • з великих міст світу самим ввічливим вважається Нью-Йорк – «дякую» тут найчастіше вимовляють. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії;
  • слово «дякую» – одне з найуживаніших слів в міжнародній лексиці.

Шановні користувачі Загальноміського бібліотечно – інформаційного центру міста Славутича, щиро дякуємо, що багато років Ви довіряєте нам і ми спільно відкриваємо безмежний світ інформації та друкованого слова!

 

Go to top