Календар подій

Всесвітній день соціальної справедливості

 20 лютого — Всесвітній день соціальної справедливості. Метою цього міжнародного свята є привернення уваги широкої громадськості, органів державного управління, організацій і компаній до вирішення проблем соціальної справедливості на місцях.

 Справедливість — це основа демократичного суспільства, яке забезпечує всім своїм членам рівні права і можливості. Соціальна справедливість декларує повагу до кожної людини, нації і держави.

 Поява даного свята пов'язана з рішенням Генеральної асамблеї ООН, яка 26 листопада 2007 року оголосила про початок його святкування. 20 лютого було невипадково вибрано, оскільки в цей день в 1999 року відбулася міжнародна зустріч у Копенгагені, на якій представники багатьох держав визначили основні принципи розвитку суспільства, серед яких особливе місце займає соціальна справедливість.

 Всесвітній день соціальної справедливості сприймають як один з інструментів досягнення соціального діалогу для формування справедливо влаштованого суспільства. Для Організації Об’єднаних Націй прагнення соціальної справедливості для всіх лежить в самому центрі її глобальної місії зі сприяння розвитку та поваги людської гідності. Прийняття Міжнародною організацією праці Декларації про соціальну справедливість з метою справедливої глобалізації являється лише одним із нещодавніх прикладів, що свідчать про відданість системи Організації Об’єднаних Націй до забезпечення соціальної справедливості. В Декларації робиться наголос на гарантії досягнення справедливих результатів для всіх шляхом забезпечення зайнятості, соціального захисту, соціального діалогу та основоположних принципів і прав на робочому місці.

 Прагнення передати динаміку здорового процесу формування принципів побудови успішного суспільства і благополуччя його громадян лягло в основу Указу Президента України № 1021, що вийшов 4-го листопада 2011-го року. Цим Указом в Україні встановлено новий загальнодержавне свято - День соціальної справедливості, який відзначається щороку 20-го лютого. Ця дата вибрана не випадково, саме в цей день за підтримки Організації Об’єднаних Націй проводиться Всесвітній день соціальної справедливості.

 Як це не сумно, соціальна справедливість все ще залишається недосяжною мрією для величезної частини людства. Крайня бідність, голод, дискримінація та порушення прав людини досі наносять болючі удари по моральності суспільства. Глобальна фінансова криза несе загрозу ще більшого посилення цих явищ.

Go to top