Календар подій

Міжнародний день Землі

 А чи вдивлявся ти колись

В Землі обличчя?

Що порівняється з її красою?

Її розкішні брови-то дороги,

Її вуста-то береги шовкові,

Її прекрасні очі –то криниці.

Вдивляйсь, вдивляйсь пильніше

Й виростай.

Галина Кузьмичова

 Сьогодні — не просто велике, а воістину глобальне свято — Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day), що проводиться під егідою ООН, — день нашого спільного затишного будинку.

 Свято було встановлено на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2009 року (резолюція № A/RES/63/278, її співавторами виступили більше 50 держав-членів ООН) і відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня.

 Голова 63-ї сесії Генеральної Асамблеї Мігель д'Еското Брокман заявив, що проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля і її екосистеми є нашим домом, забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році. Тому для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього і майбутніх поколінь необхідно сприяти гармонії з природою і планетою Земля.

 У резолюції також наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає залежність між планетою, її екосистемами і людиною. Пропонуючи всім державам-членам ООН, міжнародним і неурядовим організаціям відзначати «Міжнародний день Матері-Землі», Генеральна Асамблея звертає увагу на те, що це свято вже щорічно відзначається у багатьох країнах.

 Традиція відзначати 22 квітня День Землі зародилася в США в 1970 році, в 1990 році цей день став міжнародною акцією.

 У північній півкулі День Землі відзначається навесні, а в Південній півкулі — восени. Основною метою цієї всесвітньої акції є привернення уваги суспільства і кожної людини планети до проблем Землі, до проблем її навколишнього середовища.

 День Матері-Землі 22 квітня, як і День Землі, що проводиться в День весняного рівнодення, дає можливість кожному мешканцю у всіх населених куточках планети висловити подяку нашому великому спільного дому.

 Щорічно вчені країн світу збираються в цей день за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем. У різних країнах організовуються найрізноманітніші заходи і акції. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території і посадка дерев.

Цікаві факти про планету Земля

  1.  Людство століттями намагається визначити точний вік Землі. Згідно з найбільше популярною теорією, Земля сформувалася з гігантської хмари космічного пилу більш 4 - 6 млрд. років тому. Життя, найімовірніше, зародилася в океані через один мільярд років, про що свідчать збережені залишки бактерій, знайдені в Австралії. Перша рослинність з’явилася близько 400 млн. років тому, коли в атмосфері скопилася достатня кількість кисню. Однак звичний для нас вигляд планета почала знаходити всього останні 150-200 млн. років;
  2. За медичними показниками найбільш комфортна для організму дорослої здорової людини температура повітря перебуває в межах від +18 до +20 °С. Тим часом на нашій планеті є унікальні місця, у яких життя взагалі здається не  можливим. Самим спекотним місцем на Землі вважається містечко Ель- Азізуя в Лівії, де 13 вересня 1922 року стовпчик термометра піднявся до +58 °С. У свою чергу, рекорд по найнижчій температурі був установлений в Антарктиді на базі науково-дослідної станції «Схід». 21 липня 1983 року тут було зафіксовано -89°З;
  3. Незважаючи на те, що 2/3 поверхні Землі покриті водою, більшість її жителів щодня відчувають дефіцит водних ресурсів. Адже тільки 1% усіх запасів придатний для споживання. Інший обсяг припадає на солону воду (97, 5%) і льодовики (1, 5%). По даним ЮНІСЕФ, на сьогоднішній день близько 1, 1 мільярда людей (18% населення світу), не мають доступу до доброякісної питної води. У багатьох африканських селищах жінки й дівчатка витрачають по декільку годин у день, щоб забезпечити свої родини водою для питва, готування їжі й інших домашніх потреб. Цікаве порівняння: середньо статистичний американець витрачає близько 380 л води в добу, тоді як жителі країн, що розвиваються обходяться максимум 30 л. Давайте й ми постараємося бути більш ощадливими. Інакше вже до 2025 року проблема води може торкнутися двох третин населення світу;
  4. Усього 11% земної поверхні використовуються для вирощування продовольчих культур. Близько 20% планети займають пустелі. Найбільша з них — Сахара, що покриває колосальні території Північної Африки. З кожним роком її межі розширюються на 50 км. Рекордсменом книги Гінеса є ще одна пустеля — Атакама (Чилі). Це місце має славу «самого сухого місця на Землі», адже деякі ділянки не бачили опадів протягом 400 років (1570-1971). Тільки представте, наскільки довгоочікуваним і в той же час руйнівним для регіону виявилася злива в 1972 р. Розглядаючи фотографії пустелі Симпсон (Австралія)  немов попадаєш на Марс. У світлі сонячних променів тутешній пісок здобуває яскраво-червоний відлив;
  5. Скорити найвищу вершину планети — Еверест (Непал) — заповітна мрія будь-якого альпініста. На 2010 рік її офіційна висота становить 8848 метрів над рівнем моря. Проте, найвищою горою у світі вважається сплячий вулкан на острові Гавайї — Мауна Кеа. Якщо вважати від підніжжя, що перебуває на дні Тихого океану, до піка, висота складе 10 206 метрів. А тепер давайте заглянемо по іншу сторону рівня моря. Найглибшою на Землі виявиться Маріїнська западина, крайня оцінка якої перебуває на глибині близько 11 022 м. Історії відомо всього одне занурення до дна западини, зроблене двома сміливцями 23 січня 1960 року;
  6.  Наша планета багата й живими чудесами. Найшвидшим мешканцем Землі є сокіл сапсан, що розвиває швидкість близько 320 км/ч. У свою чергу сама повільна тварина — лінивець. Більшу частину свого життя ці дивні ссавці проводять на деревах у висячім положенні. Синій, або блакитний, кит є одним з найбільших створень, які коли не будь, населяли планету. Великі особі важать більше 200 тонн (більше чим 50 дорослих слонів) і можуть досягати до 33 м у довжину. На жаль, у результаті китобійного промислу це вид практично винищений;
  7. За станом на липень 2009 року населення планети склало  7, 4 млрд. людей. По самих скромних прогнозах уже через 40 років це число може збільшитися до 9 млрд. У трійці лідерів по чисельності населення — Китай, Індія й США. Не дивно, що найпоширенішою мовою на планеті вважається китайська (більш 1 млрд. носіїв), а зовсім не англійська (512 млн.). Росія ж, незважаючи на свої неосяжні простори, займає всього 9-е місце. Ви знайомі з феноменом маленького світу? Відповідно до теорії «шести рукостискань», запропонованої знаменитим соціологом Стенлі Мілгремом, будь-які два жителі планети зв’язані один з одним максимум через шість загальних знайомих. Дивно, але це правило дійсно працює.

Шепіт води, зелених дібров, спів пташок, запах квітів — усе це природа рідного краю. Недарма природу назива­ють ненькою. Всі ми — діти природи. Нам  пощастило жити на такій чудовій планеті.А щоб нам було затишно і добре, то треба поводити себе мудро, оберігати довкілля, бо без нього ми не зможемо жити. Тож давайте берегти та примножувати її безцінні скарби, подаровані нам природою!  Треба допомагати природі відновлю­вати свої сили. І ми це можемо!

 

Степан Будний

Земля

Буду палко землю цілувати,

Де вітри, і сонце, і блакить.

Коли я промовлю тихо: мати!

То вона, кохана, не мовчить.

Чистою росою враз заб’ється,

До грудей колоссям припаде,

Забринить, заквітне, засміється,

Рідна і пахуча, як ніде.

І любить її не можна трошки,

Ту, що дише в серце за селом

Світло-синім вогником волошки,

Молодим гречаним молоком.

Відкривай для неї навстіж груди,

Для вітрів і гомону дібров,

Це на ній робочі чесні люди

Сіють вічно трудову любов.

А земля росте зеленим житом

І дубами у гаю шумить.

Я без неї дня не міг би жити,

А із нею – вічно буду жить.

Go to top