Календар подій

День міжнародної солідарності трудящих. Свято весни та праці

 День весни та праці (День міжнародної солідарності трудящих)— свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня або у перший понеділок травня.

 Походження Дня солідарності трудящих нерозривно пов'язане з боротьбою за коротший робочий день, яка почалася практично з появою фабричної системи виробництва в США.

 Хоча головною причиною перших страйків у країні була мізерна заробітна плата, вимогами робітників були також питання коротшого робочого дня та право на створення робітничих організацій. Згодом, в умовах сталого зростання тривалості робочого дня (іноді досягала 15-20 год. на день), вимога його скорочення стала визначальною.

 Страйки 1877 року, в яких брали участь десятки тисяч залізничників і металургів були придушені владою. Проте вже на початку 1880-х років вони розгорнулися з новою силою, при цьому мали здебільшого мирний характер.

 1886 року кількість робітників, що безпосередньо брали участь у боротьбі за 8-годинний робочий день, досягла 500 тисяч. Центром руху за скорочення робочого дня був Чикаго. 1 травня того року до протестів трудівників Чікаго приєдналися робітники Нью-Йорка, Балтимора, Вашингтона, Мілуокі, Цинциннаті, Пітсбурга, Детройта та інших міст. Проте демонстрацію зірвали працедавці та представники влади, які сподівалися приглушити робітничий рух, знищивши його лідерів. Цей день став апогеєм боротьби за 8-годинний робочий день.

 1888 — з’їзд Американської федерації праці у Сент-Луїсі оголосив 1 травня Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників.

 14 липня 1889 — на II (Паризькому) конгресі II Інтернаціоналу після доповіді американських делегатів про робітничий рух у США було ухвалене рішення про організацію «інтернаціональної демонстрації, коли у всіх країнах і містах в один визначений день маси трудівників вийдуть на вулиці з вимогою офіційного скорочення робочого дня до 8 годин». Днем для проведення демонстрації було обрано 1 травня (в пам'ять про травневі події 1886 року в Чікаґо).

 1890 — Міжнародний день солідарності трудящих уперше відзначили в багатьох країнах світу (зокрема, в Галичині) — масовими мітингами, демонстраціями та страйками. У Відні, Празі, Кракові, Львові, Будапешті та багатьох інших містах Європи й Америки першотравневі заходи пройшло спокійно, у Парижі, Мілані, Турині дійшло до сутичок з поліцією та сотень заарештованих, а у Барселоні від жандармського обстрілу робітничої маніфестації загинуло кільканадцять осіб.

 1 травня став «масовим святом» в СРСР. І це дійсно було свято для трудящих, які отримали додатково два вихідних дня. Травневі гуляння проходили по всій країні. У цей день люди дружно йшли на демонстрацію з транспарантами та квітами. Обов’язковим атрибутом Першотравня був святковий стіл.

 З першим травня тісно пов’язане виникнення маївок. Це зібрання всієї родини або компанії для проведення пікніка. Пікніки проводяться 1-го чи 2-го травня. Ця традиція святкування на природі була придумана в СРСР і збереглася до наших днів. Спочатку, в дореволюційній Росії, маївка представляла собою нелегальні збори робітників, що влаштовувалася за містом в день 1-го травня. Маївки переслідувалися царською поліцією. За радянських часів маївки стали в більшій мірі формою колективного відпочинку.

 1 травня 1990 останній раз відбулася офіційна першотравнева демонстрація. 1 травня 1991 на Червоній площі відбувся мітинг, організований Московською федерацією профспілок та Асоціацією вільних профспілок, проти підвищення цін.

 В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у Львові — 1890 року. На схід від Збруча це вперше сталося 1900 року.

 З 1992 року всенародно улюблене свято перейменували в «Свято весни і праці». В Україні, яка стала незалежною на той момент, свято зберегло свою колишню назву, 1 Травня відзначається як свято весни і праці, а в народі — першотравневими (травневими) святами, Першотравнем.

 В Україні, згідно з Кодексом законів про працю, 1 і 2 травня — вихідні дні.

 1 Травня в Казахстані - це свято єдності народу Казахстану, в Литві - день матері, у Кореї - день народження Будди, у Франції - День конвалії.На Сицилії усі від малого до старого в першотравневі дні збирають лугові ромашки, які, за місцевими повір’ями, приносять щастя. У Іспанії 1 Травня вважається Святом усіх квітів. Американці і країни Європи цього дня не працюють. У Фінляндії Першотравень (Vappu) – це весняний карнавал студентів.

 Сьогодні це свято, втратило свій політичний характер, і кожен з нас по-своєму його зустрічає і відмічає.

 

 Бажаємо  щоб першотравневі свята принесли всім лише радість та задоволення! Нехай це чудове весняне свято додасть нам оптимізму, впевненості у власних силах, допоможе подолати труднощі та негаразди!

 

Go to top