Календар подій

95 років від дня народження Вадима Костянтиновича Пеунова (1923), українського прозаїка

 Вадима Пеунова в Україні ( і не безпідставно) вважають засновником поліцейського романа. Перша його книга “Остання справа Коршуна” (видана у 1954 році) принесла автору всесвітню популярність. Згодом його книги видавались китайською мовою, арабською, монгольською, польською, чешською, російською та іншими.

 Вадим Пеунов приречений писати цікаво. Всі його книги, різні за жанром, читаються на єдиному подиху. Письменник переконливо мотивує поведінку своїх героїв, завдяки чому читач мимоволі стає співучасником гострих, динамічно розгортаючихся подій.

 В основі сюжету романа “Помста знехтуваних богів” лежить вихід православних сербів у середині 17 століття з-під релігійного гніту, який у той час панував у Священій Римський імперії Габзбургів.

 Нелегкий шлях наших одновірців, які згодом на терені України створили анклав “Нова Сербія”. Вихід сербів, описаний В. Пеуновим, викликає біблійні ремінісценції, справляє враження таємничності, загадковості. Зі сторінок твору постає історія майже чотирьох століть, факти якої зібрані письменником з наполегливістю справжнього дослідника.

 Великій історичній події – виходу сербів – автор присвячує третину свого роману-факту, а решта є схвильована розповідь про долю України у буремному двадцятому сторіччі: перша світова війна, братовбивча громадянська, створення індустріального велетня СРСР, де процвітав руйнуючий душі атеїзм, потім Велика Вітчизняна, і, нарешті, неминучий розпад сучасної імперії на національні складові і народження незалежної соборної України.

 “Гіркі ліки від кохання” (Тарас Шевченко – Катерина Піунова) – дослідницький нарис письменника про долю останнього кохання сорокачотирьохлітнього Тараса, який щойно позбавився багаторічної неволі, до шістнадцятирічної актриси з Нижнього Новгорода Катерини Піунової, до речі далекої родички самого Вадима Пеунова, родинність якої він визначає поговіркою: “навприсядки навколо церкви”.

 Вадим Пеунов, автор сорока оригінальних книжок, учасник Вітчизняної війни, звільнений з лав армії після 6,5 років солдатчини, закінчив 15-ту львівську середню школу. У 1954 році Львівський університет вручив йому диплом редактора художньої та політичної літератури. З того часу живе у Донецьку (Україна).

Peunov (1)
Peunov (2)
Peunov (3)

Go to top