Календар подій

Всесвітній день батьків

І радощі , і роздуми сумні

Несу завжди до отчого порогу.

Мене чекають в рідному вікні

Ласкаві очі, сповнені тривоги.

Ці очі добрі вміють розтопить

Ту втому, що зібралася в дорозі.

Щаслива мить! Блаженна мить! –

Спинитися на батьківськім порозі.

Олександра Соловей

 Всесвітній день батьків (GlobalDayofParents) з’явився в системі міжнародних  свят ООН в 2012 році. Символічно, що відзначається він 1 червня — в той же день, що й Міжнародний день захисту дітей.

 Генеральна Асамблея ООН проголосила Всесвітній день батьків своєю резолюцією 66/292 від 15 жовтня 2012 року. Цей день повинен щорічно відзначатися в честь батьків у всіх країнах світу.

 У своїй резолюції Генасамблея Організації Об’єднаних Націй пропонує країнам-учасницям відзначати цей міжнародний день в рамках відносин всебічного партнерства з громадянським суспільством. Зокрема, пропонується задіяти в присвячених цьому дню заходах дітей і молодь та їх батьків.

 Основне завдання цього міжнародного дня — повсюдне утвердження цінностей міцної і моральної сім’ї.

 Цікаво, що Всесвітній День батьків – не єдиний, коли в різних державах вшановують старших членів сім`ї.  Адже є ще День батька, День матері і День сім’ї  та  Міжнародний день захисту дітей, який теж припадає на 1 червня.  Міжнародний день захисту дітей (або в деяких календарях – просто Міжнародний день дітей) – одне з найстаріших свят, яке відзначають у світовому масштабі, адже офіційно існує з 1949 року. Відзначили його вперше у 1950-му.

 Відома істина: сім`я – це те місце і та атмосфера, де дитині найкраще. І  всі ми родом з дитинства… У кожного існують перші спогади про тепло маминих рук, про бабусині казки на ніч, про татові дотепні жарти та сімейні свята, коли родина збиралась за великим столом. Ці спогади супроводжують нас протягом усього життя, залишаючись теплим спомином, недоторканою реліквією та щасливим оберегом. Психологи стверджують, що характер людини формується в перші п'ять-сім років життя, і від того, якими вони були, багато в чому залежить її подальша доля. Вже давно доведено, що досвід дитини, отриманий нею у стосунках з  батьками, є фундаментальним для всьогоїї подальшого життя. Для дитини життєво необхідно, щоб батьки її любили.Діти, які відчувають батьківську любов і родинне тепло, зростають відкритішими до світу і добрішими.  Мудрі батьки ставляться до дитини доброзичливо, дбайливо, дають їй можливість відчути, що вона потрібна, що її приймають. Вони не критикують, не принижують, не пригнічують дитину, діляться з нею своїм життєвим досвідом, навчають її. говорять з нею, як би відкриваючи свою внутрішню таємницю, так, щоб слова йшли з потаємної глибини батьківського серця.

 Весь всесвіт для маленької дитини - це її сім'я.Тому не викликає сумніву те, наскільки великий вплив особистості батьків на дитину, і які є для неї джерелом необхідного життєвого досвіду.

 Батьки і діти, діти і батьки… Все це об’єднується назвою — рід, а рід до роду з’єднується у повноводну річку — наш народ. Буде міцна родина — буде і славна Україна.

 Шанування батьків — один з найсвятіших обов’язків дітей. Батько й матір — найрідніші і найближчі кожному з нас люди. З них починається родина, що є святинею людського духу, хранительницею благородних почуттів: любові, вірності, синівської та дочірньої вдячності.

Тетяна Третякова

Коли збираються всі рідні разом

У будній день, чи,  може,

на свята, -

Тоді зникають ревнощі й образи,

В відносинах панує висота.

І сонце землю золотить

промінням,

І вітер теплий, і небес блакить…

Добро росте із доброго  насіння,

А із роками ниву золотить.

А щирий погляд подає надію,

Що все попереду

І треба лише мить.

Щоб у життя перетворити мрію

І мріяти, і далі в світі жить.

1 (1)
1 (2)
1 (3)
1 (4)

Використані матеріали із мережі Інтернет

Go to top