Календар подій

Міжнародний день йоги

"Успiх йоги не в здатностi приймати пози,

 а в тому наскільки позитивно ця здатність

змiнює нашi життя i відносини з людьми"

Т.К.В Дешiкачар

 Йога є однією з найдавніших як фізичних, так і духовних практик, яка виникла в Індії. Слово «йога» в санскриті означає приєднуватися, об’єднуватися, єднання i символізує об’єднання тіла та свідомості. На сьогоднішній день Йога завоювала широку підтримку і практикується в різних стилях по всьому світу. Її популярність продовжує зростати.

 «Йога є безцінним даром давньої традиції Індії. Вона втілює в собі єдність душі і тіла; думки і дії; стриманість і реалізацію своїх можливостей; гармонію між людиною і природою, цілісний підхід до здоров'я і благополуччя. Мова йде не тільки про фізичні вправи, а про набуття почуття єдності з самим собою, з усім світом і природою. Зміна нашого способу життя і вдосконалення свідомості може допомогти нам впоратися з наслідками зміни клімату. Давайте разом працювати над прийняттям рішення про Міжнародний день йоги» - з такими словами звернувся до членiв Генеральної Асамблеї Органiзацiї Об`єднаних Нацiй Прем’єр-міністр Індії Шрі Нарендра Моді.

 З огляду на універсальність і користь для здоров’я цього виду практик 11 грудня 2014 року Організація Об’єднаних Націй офіційно проголосила 21 червня Міжнародним днем Йоги (резолюція 69/131). Цей День становлений 21 червня, оскільки це найдовший день в році (день літнього сонцестояння) у Північній півкулі і має особливе значення у багатьох частинах світу. Резолюція отримала рекордну кількість голосів підтримки - «за» проголосували всі 175 держав, представлених на Генеральній Асамблеї.

 «Проголосивши 21 червня Міжнародним днем йоги, Генеральна Асамблея привернула увагу до всебічної користь цієї древньої практики для здоров'я і благополуччя в нашому сучасному світі», - прокоментував рішення Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Глава ООН відзначив не тільки оздоровче значення давньоіндійської фізичної і духовної практики, але і її здатність згуртовувати суспільства і виховувати взаємоповагу. «Йога - це спорт, який може привнести внесок у розвиток і примирення. Йога навіть здатна допомогти людям подолати стрес в екстремальних ситуаціях», - додав Генсек. У резолюції зазначено, що йога дає «комплексний підхід до здоров'я і благополуччя». Генасамблея запропонувала всім державам ООН в відповідно до національних традицій відзначати новий пам'ятний день, щоб підвищити знання своїх жителів про користь йоги.

 21 червня 2015 року в перший Міжнародний день йоги масові практики вiдбулися в 192 країнах світу. На батьківщині йоги, в Індії, пройшла одночасна йога-сесія, учасниками якої стали 35 тисяч осіб, завдяки чому було встановлено два нових рекорди Гіннеса. По-перше, це була наймасовіша йога-сесія на одній площі, а по-друге - найбагатонаціональніша. Понад 35 тисяч учасників з 84 країн виконували асани на центральній площі столиці Індії. Така ініціатива була покликана принести мир і гармонію в життя всіх людей на планеті.

  В Україні Міжнародний день йоги відзначають з 2015 року. В 2016 році свято пройшло в Києві, Харкові, Полтаві, Миколаєві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Маріуполі, Черкасах, Вінниці і Дніпру. Головний координатор святкування — Українська Федерація Йоги України.У Львові з 2015 проводиться щорічний фестиваль медитації та здорового способу життя «Львівський день йоги», приурочений до святкування Дня йоги. 2019 року у Львові в Парку культури і відпочинку імені Богдана Хмельницького відкрили перший в Україні Парк йоги.

 Йога, як музика: вона нiколи не закiнчується.

Стiнг

Go to top