Календар подій

Всесвітній день шоколаду

"Дев’ять із десяти опитаних кажуть,

що полюбляють шоколад.

Десятий, як правило,

 завжди каже неправду"

Джон Тулліус

 

 

 

Всесвітній день шоколаду – свято відзначається щорічно 11 липня.

 Батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували це свято. Воно  досить швидко здобуло популярність. I крім Франції, широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.

 У  місті  Перуджа (Італія), з 1994 року щорічно, в жовтні, упродовж більш як тижня проводиться  фестиваль шоколаду під назвою Eurochocolate («Єврошоколад»). Понад 150 італійських і світових ремісничих і промислових фабрик з виробництва шоколаду пропонують численним туристам (останні заходи відвідувало близько 800 тис. осіб) і жителям міста свої продукти безпосередньо на вулицях міста або в спеціальних виставкових приміщеннях.

 Німці ж вирішили, що святкування Дня шоколаду недостатньо, щоб віддати данину улюбленому cмаколику. Вони побудували на честь шоколаду цілу країну - Шоколандію, і тепер кожен день тут влаштовується святкове шоу, яке можна побачити з трибуни, що обертається навколо сцени. Бельгійці вирішили не відставати від своїх сусідів і побудували в Брюсселі Музей шоколаду, а також салон чаю і шоколаду, в якому всі страви - перше, друге і третє - неодмінно мають в складі шоколад.

 Крім того, цікавою подією може стати і поїздка до однієї з «шоколадних» країн, жителі яких знаються на «чорному золоті». Окрім Італії, до них можна зарахувати Бельгію, Швейцарію, Францію, Іспанію та США.

 Поряд із Всесвітнім днем шоколаду існують й інші, менш глобальні, але не менш солодкі дати, присвячені цьому продукту. Так, у Сполучених Штатах, крім Всесвітнього дня шоколаду, щорічно відзначають ще два загальнонаціональні «шоколадні дні»: 7 липня і 28 жовтня.

 В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. Львів'яни відкрили для себе шоколад ще в середньовіччі. Тоді у містi з'явилися східні солодощі та французькі десерти. Потім місцеві майстри-пекарі та кондитери самі почали виготовляти розмаїті солодкі смаколики. Львів став, після швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Львовознавці розповідають, що у місті Лева шоколад їдять, п'ють, дарують, ним пишаються, насолоджуються, захоплюються, з ним фантазують, ідуть у гості, освідчуються у коханні, приймають серйозні життєві рішення. І тільки у Львові – найсолодшому місті України, шоколад називають особливо – «чоколяда». Львів'яни навіть вигадали власну вільноконвертовану валюту - хочеш комусь віддячити, кажеш: «З мене чоколяда».

 Як бачимо, у наш час шоколад не вважається дивиною і вражає величезною різноманітністю смаків, однак смакові переваги і технології виробництва шоколаду у різних народів світу значно відрізняються. Але всі країни сходяться в одному: шоколад - це дивно смачні ласощі, якi заряджають «гормонами щастя».

 Зазвичай шоколад їдять як ласощі, однак у цього продукту більш широкий спектр застосування - він може замінити косметику, стати засобом для профілактики і навіть для лікування хвороб. Шоколад дуже корисний у всіх сенсах слова. Застосувати шоколад можна для підтримки тонусу організму, для схуднення, для профілактики захворювань і для догляду за собою, не кажучи вже про те, що він просто дуже смачний.

 Сьогодні ніхто достеменно не знає, коли саме і за яких обставин людство уперше скуштувало шоколад. Дослідники стверджують,що вперше його приготували за 3 тисячі років до нашої ери. Тоді американський континент населяли індіанці ольмеки. Саме в їхній мові вперше з’явилось слово «какава», яке зберегло своє звучання до наших днів.

 На зміну ольмекам прийшли індіанці майя. У народів майя був Бог какао. Ці відзначилися тим,що покидали какао - боби на землю. Сонце підпалило їх, і хтось з бідняків зібрав  зерна і кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Древні майя вважали напій із зерен какао «їжею богів» і наділяли шоколад містичними властивостями. Багатії  підглянули, як бідняки п’ють «какаву» і вподобали собі. Какао-боби стали символом багатства і використовувались замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів. Вони розбили перші плантації какао, де вирощували какао-боби. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів. У «гірку воду», отриману з какао-бобів, вони додавали мед, ваніль, сік агави, а іноді зерна кукурудзи і мелений перець.

.До Старого світу какао завезли в XVI ст. іспанські конкістадори. Саме європейці перетворили священний напій індіанців в вишукані ласощі, збагативши його рецептуру молоком і цукром. Довгий час в аристократичному середовищі були популярні так звані «шоколадні салони», де головним частуванням був гарячий шоколад. А визначні жінки вважали шоколад афродизіаком. Так, пані Помпадур була упевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.

 До початку XIX століття шоколад вживали тільки у вигляді напою. XIX століття по праву вважається революційним у виробництві шоколаду. Твердий шоколад з'явився  в середині 1850-х рр., коли англієць Джозеф Фрай дослідив, що якщо додати в шоколад більше какао-масла, ніж гарячої води, то продукт стане твердим. У 1875 році швейцарцю Даніелю Петеру приходить ідея додавати сухе молоко в шоколад, що послужило появі першого молочного шоколаду. З появою промислового виробництва, шоколадом змогли насолодитися і люди, які не відносяться до аристократії. В свiтi  розпочався  справжній шоколадний бум!  

 Але шоколадом не тiльки насолоджувалися, але його й дослiджували. Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуження і затвердіння артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів.

 Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин.

 Найбільш корисний чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму, тому молочний та білий шоколад тільки для задоволення, а чорний можна вживати для користі організму. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

 Отже можете смiливо відзначати Всесвітній день шоколаду, поїдаючи  шоколад без шкоди для фігури – адже солодощі,  вжиті у день, наповнений активним відпочинком, не несуть надлишку калорій, a лише покращують настрій. Смакуйте шоколад із задоволенням та будьте здорові!

 

 

Go to top