Календар подій

8 липня - День сім'ї (День родини)

 Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011-го.

 Святкування цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липнядень Петра і Февронії, покровителів сім'ї та шлюбу. Їх шлюб є зразком християнського шлюбу.

 Благовірний князь Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Він вступив на муромський престол в 1203 році.

 За кілька років до цього князь Петро захворів проказою, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сонному видінні князеві було відкрито, що його може зцілити дочка «древолазца» бортника, що добував дикий мед, Февронія, селянка села Ласкавого в Рязанській землі.

 Діва Февронія була мудрою, її слухалися дикі тварини, вона знала властивості трав і уміла лікувати недуги, була красивою, благочестивою і доброю дівчиною. Князь пообіцяв одружитися на ній після зцілення. Февронія зцілила князя, проте він не додержав свого слова. Хвороба поновилася, а Февронія знов вилікувала його і таки вийшла за нього заміж.

 Коли Петро успадкував після князювання брата, бояри не захотіли мати княгиню простого звання, заявивши йому: «Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних баринь, або залиш Муром». Князь узяв Февронію, сів з нею в човен і відплив по Оці. Вони стали жити простими людьми, радіючи з того, що разом, і Бог допомагав їм.

 В Муромі почалася смута, багато пустилися домагатися вільного престолу, почалися вбивства. Тоді схаменулися бояри, зібрали раду і вирішили кликати князя Петра. Князь і княгиня повернулися. Февронія ж зуміла заслужити любов городян.

 У похилих літах прийнявши чернечий постриг у різних монастирях з іменами Давид і Єфросинія, вони благали Бога, щоб їм померти в один день, і заповіли тіла покласти їх у одній домовині, заздалегідь приготувавши гробницю з одного каменю, з тонкою перегородкою. Померли вони в один день і годину – 25 червня (за новим стилем – 8 липня) 1228 року.

 Необхідно відзначити, що в міжнародному співтоваристві День сім'ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається 15 травня.

Go to top