Календар подій

День народження смайлика

 Щороку 19 вересня у світі відзначається  незвичайне свято - день, коли вперше в нашому комп'ютерному спілкуванні з'явився смайлик.

 Smile, в перекладі з англійської означає - посмішка. І хоч зараз вигадано безліч смайликів для позначення всіх видів емоцій - радості, смутку, здивування, подиву, злості та іншого, то перший смайлик власне і був просто усміхненою мордочкою, що складається з двокрапки, тире і закриваючої дужки :-). Звідси і пішла така назва – смайлик. 

 Сталося це у 1982 році. Професор Скотт Фалман з Університету Карнегі-Меллона виступив з ініціативою ввести в комп'ютерне листування спеціальний значок, який буде означати посмішку. Повідомлення з легендарним смайликом «:-)» професор надіслав на електронну дошку (щось на зразок теперішніх форумів): «Пропоную використовувати ось таку послідовність символів для позначення жартівливих повідомлень: :-) Читати слід збоку. Насправді, враховуючи нинішні події, доречніше виділяти повідомлення, які жартами НЕ є. Для цього використовуйте :-( ». 

 Знайшли його тільки в 2002 році під час так званих «цифрових археологічних розкопок». Так була визначена дата народження смайла. 

 Створення смайлика спочатку було пов’язане з тим, що користувачі інтернету часто не знали, як позначити повідомлення жартівливого характеру, щоб це було всім зрозуміло. Однак через десятиліття цей символ став незамінним у сфері електронного спілкування. Зараз смайлик багатоликий, він здатний виражати радість, здивування, захоплення, смуток та інші емоції.

 В різних країнах місцева культура, алфавіт вплинули на виникнення і зовнішній вигляд смайликів. Наприклад, у Східній Азії смайлики, які тут називаються каомодзі, дуже схожі на персонажів з аніме. У східних алфавітах є символи, схожі на усміхнену пику, які так само  використовуються користувачами Інтернету з різних країн світу. Ось кілька прикладів - ? (катакана) або ? (арабський алфавіт).

 Смайлик – це дійсно чудовий винахід, який допомагає краще передати емоційне забарвлення текстового повідомлення. Іноді саме ці кілька закорючок змушують нас посміхатися, сумувати, сміятися. Звичайно, живе спілкування завжди краще, але буває так, що людина далеко від нас, і тоді на допомогу приходить Інтернет, смс-повідомлення, і смайлики серед набору літер нагадують нам про реальні усмішках рідних і близьких нам людей!

Найпоширеніші смайлики:

:-) або :) посмішка, щастя

:-( або :( сум, депресія, не весело

;-) або ;) підморгування

:-D сміх, реготання

:-P показувати язика

:-* поцілунок

:-[ зашарівся, почервонів

:’( плач

O:-) ангел

]:-> диявол, чорт

8-) або B-) крутий (в сонцезахисних окулярах)

>:O або >:( розлючений

:-O або =-O здивування, шок (відкритий рот і волосся дибом)

О_О подив (округлені очі)

о_О переляк (посмикування віком)

:-X стулені губи, обіцянка мовчати

:-| без емоцій, не розумію, чекаю

%) голова йде обертом

:-! нудота, відраза

:-@ кричати в гніві, розгніваний

@}->-- троянда

Варто  відзначити той цікавий факт, що Всесвітній день смайлика передує Всесвітньому дню посмішки, що відзначається в першу п’ятницю жовтня. Цього року це  7 жовтня. Девізом свята стала фраза: «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині  поміхнутися». 

Go to top