Календар подій

Міжнародний день миру

«Якщо ми не спинимо війну, війна спинить нас»

Герберт Уеллс

 21 вересня – світ відзначає Міжнародний День Миру (International Day of Peace). Міжнародний день миру встановлений резолюцією Генеральної Асамблеєї ООН від 30 листопада 1982 року і відзначався в 3-й вівторок вересня.

 Але в резолюції 55/282 від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ухвалила, що починаючи з 2002 року Міжнародний День Миру буде щорічно відзначатися 21 вересня.

 Асамблея заявила, що Міжнародний день миру буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня.

 Генеральна Асамблея закликала держави-члени Організації Об'єднаних Націй, регіональні і неурядові організації й окремих людей відповідним чином відзначати День Миру, у тому числі шляхом освіти й інформування громадськості, і співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй.

 Невід'ємною процедурою початку святкових заходів Міжнародного дня миру служать удари в Дзвiн Миру, який є символом міжнародної солідарності всіх людей світу. Дзвін Миру — символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства та солідарності народів. І в той же час — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі. Цей дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. У нього також вплавили ордени і медалі та інші почесні відзнаки людей багатьох країн. На дзвоні викарбовано напис: «Хай живе загальний мир у всьому світі». Дзвін Миру подарувала Японія ООН в 1954 році i вiн був встановлений в штаб-квартирі ООН. У 1996 році такий же дзвін був встановлений у резиденції ООН у Відні. Дзвін Миру встановлений у багатьох містах Японії i у великих містах Німеччини (1989), Польщі, Туреччини (1989), Мексики (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Філіппін (1994), Канади (1996), Бразилії (1997), Аргентини (1998), Еквадору (1999), Узбекистану (2003) та інших країнах.

 Церемонія вiдкриття  Дня Миру триває приблизно 15 хвилин, в ході якої обов'язково є місце і хвилині мовчання, в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який і дзвонить у Дзвін Миру.

 До речi, цей дзвін дзвонить всього два рази на рік. Перший раз його можна почути навесні, у день весняного рівнодення, а другий раз — вже з нагоди святкування Міжнародного дня миру.

 У 1986 році в  День Миру з ініціативи філософа-миротворця Шрі Чінмоя вперше пройшла символічна Хода Миру, яка була пiдтримана  багатьма країнами. I тепер щороку,  по всьому світу, проходить Хода Миру, яка об`єднає всiх стурбованих воєнними загрозами людей, у їхньому прагненнi до мирного спiвiснування. У 2014 році у багатьох містах світу Хода Миру була присвячена миру в Україні, протестам проти війни на сході України.   

 День миру в Україні встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «Про День миру» і відзначається щорічно 21 вересня - в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

 Сьогоднi для України цей день особливий. Раніше для нас, українців, мир – це була повсякденна реальність, про яку мало хто задумувавсь. Але кровопролиття на сходi нашої країни змiнило всiх нас та усвідомлення цінності мирного i спокiйного життя.  Тому на Ходу Миру виходять українцi в багатьох мiстах i мiстечках України тому, що нам як ніколи, потрібно усіма силами боротися за мир, щоб нам завжди світило тепле, ясне сонечко, щоб небо було завжди чисте та голубе, щоб завжди були посмішки на обличчях у людей.

Наш колектив бажає всім миру та злагоди всюди !

Go to top