Календар подій

День вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру

Великий боже, ми з твоєї згоди

Проходимо дорогу в Бабин Яр,

Де смертю ти поєднуєш народи,

Щоб зберегти життя й свободи дар...

 29 вересня відзначається трагічна дата початку розстрілів євреїв Києва в урочищі Бабин Яр – злочину, що став символом Голокосту на теренах України.

Бабин Яр – урочище на північно-західній околиці Києва. Під час Великої Вітчизняної війни німецькі війська, що зайняли Київ 19 вересня 1941 року, використовували Бабин Яр як місце масових розстрілів. Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 року – розстріляно 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилася безпосередньо біля яру.

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА: 

75-м роковинам трагедії в Бабиному Яру присвячується

За два дні – 29 і 30 вересня 1941р. – розстріляно понад 30 тисяч мирних жителів Києва, переважно євреїв. Тоді ж, починаючи з 28 вересня 1941р., розстріляли майже три тисячі військовополонених і цивільних осіб єврейської національності.

 Упродовж двох наступних років страти у Бабиному Яру відбувалися по вівторках і п’ятницях, і тривали аж до звільнення Києва від окупації. У 1941 –1943 роках у Бабиному Яру розстріляли 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком. 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року – трьох футболістів київського “Динамо”: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка. 

 Загалом там загинуло, за різними оцінками, не менше ста тисяч осіб.

 Пройдуть роки, але ніколи не забудуться криваві злочини нацистського “нового порядку,” страхіття гітлерівських концтаборів, масових розстрілів, душогубок, убивств.

Для багатьох народів незалежна Україна стала батьківщиною. Мир і злагода – е головне, що нам потрібно сьогодні. Пам’ятаючи про трагедію минулої війни, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу.

Go to top