Календар подій

75 років від дня народження Роберта Лоуренса Стайна (1943), американського дитячого письменника

 Роберт Лоуренс Стайн є письменником, який освоїв досить незвичайний жанр дитячих жахів. Його книги відрізняються тим, що викликають у дітей викид адреналіну і захоплюючі почуття, але не лякають їх настільки, щоб спровокувати справжній страх. Дорослим людям вони здадуться несерйозними, але багатьом дітям це цікаво. Подібне творчість гідно уваги поціновувачів літератури.

 Народився Роберт Лоуренс Стайн в місті Коламбусі штату Огайо, США, в 1943 році. Про його молоді роки майже немає відомостей, адже популярний письменник став лише після початку публікації своїх книг. У нинішній час його заслужено називають дитячим Стівеном Кінгом. Він схожим чином передає незвичайні історії для хлопчиків і дівчаток, які викликають у них напруга і захват. Його оповідання відрізняються невеликими розмірами - короткі історії найбільш тонко передають події, що відбуваються. На поточний момент у нього в активі 489 оповідань, з них тільки менше половини переведено на російську мову, але цього досить для того, щоб повною мірою насолодитися стилем автора.

 Пробував свої сили Роберт Лоуренс Стайн внаписанні оповідань ще в дев'ять років, коли знайшов на горищі друкарську машинку, з тих пір він мріяв про кар'єру письменника. У 1965 році він закінчив університет і переїхав в Нью-Йорк, де почав працювати в друкарні. Паралельно хлопець друкує в газетах і журналах свої перші шедеври. Він взяв псевдонім Боб Стайн і під ним прославився на весь світ. Через чотири роки після переїзду Роберт одружився, але і в новому статусі продовжив творити. Крім написання книг, він встиг попрацювати протягом багатьох років з каналом Nickelodeon над створенням мультиків для хлопців. Цей же чоловік є засновником журналу під назвою Bananas гумористичної тематики. У 1980 році у Роберта і Джейн народився син, якого назвали Матвій. Нині письменник живе разом з коханою дружиною і продовжує створювати цікаві розповіді. На його рахунку вже безліч творів, і він встиг змінити творчий стиль, але на цьому не думає зупинятися.

 Головним досягненням Роберта Лоуренса Стайна можнавважати успіх на зазначеному терені. Жанр дитячих жахів - дуже тонка тематика, адже необхідно зацікавити маленького читача, але не дуже налякати. Чоловік в цьому досяг успіху, і кожне його оповідання зберігає оригінальну стилістику. Про це свідчить той факт, що багато популярних книги перекладені 32-ма мовами, в тому числі і російська.

 Його творчість сильно вплинуло на дружину Джейн,яка заснувала видавництво книг підліткової тематики. Розповіді Стайна досі відомі в світі і були відображені в різноманітних екранізаціях. Першим став серіал «Мурашки» тривалістю 74 епізоди. Сюжет розповідав про те, як діти в складних ситуаціях справляються з нечистю, монстрами і аномальними явищами. Пізніше вийшли ще дві відомі в Європі і Америці багатосерійні фільми, а в 2015-му на великих екранах з'явився фільм «Страшилки». Він заснований на відомій однойменній серії книг для підлітків і вельми сподобався глядачам.

 Багато творів автора відомі серед любителів жанру, але саме «Страшилки» Роберту Лоуренсу Стайну принесли славу у всьому світі. Ця збірка включає в себе 63 невеликі історії, де головними героями виступають підлітки. Всі читачі відзначили незвичайне оповідання, де на вигляд прості історії дітям передають атмосферу ірраціонального страху. Наприклад, перша історія в романі розповідає про Макса, який вирішив пограти з невидимістю, але чари раптово стало некерованим. Тоді хлопчик почав лякати всіх навколо, сам того не розуміючи. Пізніше книги «Страшилки» Роберта Лоуренса Стайна отримали продовження у вигляді другої частини. У неї були включено тільки 13 історій, і вони відрізнялися більшою жорсткістю. У них описані дії маніяків-убивць, містичні сили, розповіді про мерців, але навіть це не робить їх більш страшними. Для дорослих людей історії все ще здадуться наївними і передбачуваними.

 Незважаючи на те що книги Роберта Лоуренса Стайна називаються жахами для дітей, вони більше схожі на драматичні розповіді з незвичайними кінцівками. Наприклад, в оповіданні «Чари кришталевої кулі» йдеться про дівчину Саманту, яка піддавалася глузуванням однокласниці. Одного разу вона отримала можливість загадати три бажання, і через це у неї почалися неприємності. В іншому оповіданні «Легенди Дрімучого лісу» читачі дізнаються про те, як колекціонер стародавніх рукописів шукав в лісі сувій з таємничою легендою. Для дітей подібні мотиви є інтригуючими і трохи лякають. Такі емоції в підлітковому віці завжди хочеться відчувати, а книга дозволяє фантазії викликати їх. Творчості Лоуренса Стайна вже давно визнано в світі, а фанати чекають від нього нових захоплюючих шедеврів. Можливо, в найближчому майбутньому можна буде їх побачити в Мережі або на полицях в книжкових магазинах.

Stayn (1)
Stayn (2)
Stayn (3)

Go to top