Календар подій

Всесвітній день «The Beatles»

 З 2001 року за рішенням ЮНЕСКО 16 січня відзначається Всесвітній день «The Beatles».

 Дата, звичайно, обрана не випадково. 16 січня 1957 в Ліверпулі відкрився клуб «The Cavern», де почали свій шлях до слави тоді ще нікому не відомі молоді музиканти Джон Леннон, Пол Маккартні та Джордж Харрісон. Через пару років до них приєднався ще один майбутній «бітл» — Рінго Старр .

 Пізніше 16 січня трапилося ще одна знаменна подія в історії «The Beatles»: у цей день в 1964 році журнал «Cashbox» присвоїв пісні «I Want To Hold Your Hand» перше місце в американському хіт-параді , після того як цей сингл розійшовся мільйонним тиражем всього за 10 днів. За легендою, ідея назви гурту прийшла Джону Леннону уві сні. Beetles в перекладі означає «жуки», але Леннон змінив англійські літери «e» на «a», і вийшло нове, оригінальне слово, в корені якого явно вгадується — «beat» - тобто біт-музика.

 Джон Ленон народився 1940 року в Ліверпулі, він пройшов разом зі створеною ним групою шлях від невідомого ансамблю до самого популярного музичного колективу XX століття. 1969 року він був номінований як людина десятиліття. Написана ним пісня ИМЕДЖІН (представ собі) стала гімном вселенського щастя, благополуччя та єднання усіх народів.

 За десять років існування цей гурт зумів зробити те, чого не вдавалося до них жодному музичному колективу. Бітлз - це не просто одна з рок-груп 60-х. Це ціла епоха в музиці. Епоха Бітлз.

Ось кілька цікавих фактів про такий популярний і такий недосяжний гурт «The Beatles»:

- Жоден з учасників гурту не знав нотної грамоти;

- З чотирьох учасників двоє були лівшами – Пол Маккартні та Рінго Стар.

- Усі четверо британців одружилися з американками;

- Тітка Джона Леннона завжди казала йому: «Гітара – хороший інструмент, але вона непридатна для заробітку грошей.» Коли Джон став заможним, він купив тітоньці віллу, всередині якої була колонна, а ній – та сама цитата.

- Гурт став першим в історії, хто надрукував на обкладинці альбому тексти своїх пісень.

- За свій перший альбом кожен з учасників отримав по 29 фунтів;

- Джордж Харрісон став одним з засновників такого явища, як благодійні концерти;

- Щоб посидіти за шкільною партою Рінго Стара, необхідно заплатити 5 фунтів стерлінгів.

В даний час «The Beatles» займає перше місце в списку найбільших виконавців усіх часів за версією журналу «Rolling Stone».  

10001
10002
10003
2

Go to top