Календар подій

Всесвітній день письменника

Сьогоднi  вiдмiчається  професійне  свято наших лiтераторiвВсесвітній день письменника  (повна назва — Всесвітній день миру для письменника). 

 Письменство — річ проста. Із двох фраз слід вибрати ту,

яка коротша; з двох слів — те, що простіше; з двох описів – те,

 що ясніше; з двох видавців — того, хто шле телеграму, а не лист.

Джон Стейнбек  

Письменник — це не той, хто багато пише,

це той , кого багато читають.

                                                                                        Михайло Генин


 Всесвітній день письменника
(повна назва — Всесвітній день миру для письменника) — професійне свято, яке святкується 3 березня та закликає «четверту владу» виступати проти негативних аспектів демократичного друку, утриматись від неправдивих публікацій, навмисних фальсифікацій, умисного викривлення фактів та тенденційної безчесної їх інтерпретації заради політичних, групових та особистих інтересів.

 У наші дні в деяких країнах це свято розширило заявлений спектр. Називається просто «День письменника» і є приводом для вшанування літературних діячів, які проявили себе.

Історія свята

 У 1921 році було створено ПЕН-клуб. Назва організації – абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets- поети, essayists – нарисовці, novelists – романісти (слід відзначити, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – ручка в перекладі з англійської). Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН-клубу став Джон Ґолсуорсі. В 1923 році відбувся перший конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені у 11 країнах світу. У 1923 році в Лондоні відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу.

 Як зазначено в Хартії ПЕН-клубу, „виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами. Його члени зобов’язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також в усьому світі, коли це можливо. ПЕН-клуб виступає на захист свободи преси і проти необгрунтованого застосування цензури в мирний час. ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної і економічної організації потребує вільної критики уряду, органів управління і політичних інститутів. Оскільки свобода передбачає добровільну стриманість, члени ПЕН-клубу зобов’язуються виступати проти таких негативних аспектів свободної преси, як неправдиві публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденціозно безчесна їх інтерпретація заради політичних, групових або особистих цілей”.

 12-18 січня 1986 року відбувався вже 48-й за рахунком міжнародний конгрес ПЕН-клубу, саме його учасники прийняли рішення оголосити 3 березня «Всесвітнім днем миру для письменника».

 Міжнародний ПЕН-клуб складається зі 144 автономних національних ПЕН-центрів в 101 країні, а членство відкрито для всіх професійних письменників, незалежно від національності, мови, раси чи віросповідання.

 Засновниками Українсього ПЕН-клубу стали: Євген Сверстюк, Михайлина Коцюбинська, Микола Горбаль, Микола Вінграновський. Багато років його очолював Євген Сверстюк, У вересні 2010 року українське відділення міжнародного ПЕН-клубу очолив один із засновників Української Гельсінської Групи український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, філософ Мирослав Маринович за одностайним рішенням на засіданні українського ПЕН-клубу в Києві.

 На різних континентах щорічно проходить конгрес Міжнародного ПЕН-клубу, який пропагує чесну подачу інформації в будь-яких друкованих формах, а в Україні в цей день поети та письменники всіх літературних жанрів збираються разом для того, щоб підтримати чудову ініціативу.  

Колектив Загальноміськогго бібліотечно-інформаційного центру міста Славутича вітає всіх письменників України з святом! Хай доля збагачує Вас життєвою  енергією, натхненням та мудрістю сьогодення!

«Абсолютно неможливо написати твір, який задовольнив би всіх читачів»

Міґель де Сервантес Сааведра

 

Go to top