Календар подій

95 років від дня народження Бориса Васильєва

 Борис Львович Васильєв народився 21 травня 1924 року в Смоленську.

У сімнадцять років він добровольцем пішов на фронт, а після Великої Вітчизняної війни закінчив в 1948 році Військово-технічну академію бронетанкових і механізованих військ.

До 1954 року Борис Васильєв був інженером, відчував танки, потім він пішов з армії і почав займатися літературною діяльністю.

Перше ж великий твір письменника (повість «А зорі тут тихі ...», що вийшла в 1969 році) принесло йому популярність і любов читачів. Тема Великої Вітчизняної війни отримала розвиток в повісті «В списках не значився» (1974).

Одним з кращих творів епохи «перебудови» стала опублікована в 1984 році повість «Завтра була війна», дія якої відбувається напередодні Вітчизняної війни. З цієї повісті в 1987 році режисер Юрій Кара зняв однойменний фільм.

 У кіно Борис Васильєв почав працювати з 1958 року. Він дебютував як сценарист фільму «Черговий рейс». Письменник брав участь у створенні таких відомих художніх картин, як «Офіцери», «Ати-бати, йшли солдати». Крім того, на основі власної повісті Борис Васильєв створив сценарій для фільму «А зорі тут тихі ...», знятого Станіслава Ростоцького.

За цю картину її творці були удостоєні Державної премії СРСР, а в 1973 році вона була номінована на «Оскар». Перу Бориса Васильєва належать також історичні романи «Були і небилиці» і «Утамуй мої печалі» і роман «Вам привіт від баби Лери ...».

Член Спілки письменників Москви та Спілки кінематографістів Росії, академік Російської академії кінематографічних мистецтв «Ніка».

Помер 11 березня 2013 року в Москві на 89-му році життя. 14 березня похований на Ваганьковському кладовищі, поруч з дружиною (42 дільниця).

 

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top