Календар подій

115 років від дня народження Грема Гріна(1904-1991), англійського письменника

Генрі Грем Грін народився 2 жовтня 1904 року в англійському місті Беркхемстед в родині директора школи. Ріс сором'язливим і вразливим хлопчиком, спорт не любив, а занять у школі віддавав перевагу пригодницькі романи Хаггарда і Баллантайн. Під час навчання в Оксфордському університеті він захопився політикою, а літературну майстерність удосконалював, працюючи в студентському журналі.

Після закінчення університету Грін переїхав до Лондона в 1926 році і його взяли на роботу в «Таймс» кореспондентом, де він пропрацював кілька років. Але популярність і успіх приніс Грему вихід його першого роману «Людина всередині» (1929), після чого Грін залишив журналістику і став жити літературною працею — писав огляди, співробітничав з кіно.

Незабаром він опублікував гостросюжетний політичний детектив «Стамбульський експрес», добре прийнятий публікою і пізніше екранізований. Цю і наступні книги з елементами детективного жанру — «Найманий вбивця», «Довірена особа», «Відомство страху» — він назвав «розважальними».

Але письменник створював і «серйозні» соціальні книги. Такими творами стали його романи «Це поле бою» і «Мене створила Англія», що відобразили процеси зміни суспільства під впливом прогресу. Ці романи наповнені роздумами про людей, покалічених соціальними умовами.

Захоплений жадобою пригод, письменник у 1930-х роках багато подорожує. Він об'їздив Європу, побував в Африці і Мексиці, і в результаті створив кілька книг подорожніх нотаток і один зі своїх найкращих романів «Сила і слава». А міжнародне визнання письменникові приніс роман «Суть справи», в основу якого лягли події Другої світової війни, коли Грін працював в британській розвідці в Західній Африці.

У 1960-1970-х роках в якості репортера одного з журналів Грін об'їздив півсвіту, неодноразово бував у «гарячих точках» в самі напружені моменти історії — в Мексиці, у В'єтнамі, у Польщі, в Африці ... Був знайомий з багатьма впливовими політиками, і дія в більшості його творів того часу відбувається саме на тлі гострих політичних подій. Серед відомих — «Тихий американець», «Наша людина в Гавані», «Влада і слава» та ін

Але у творчості Гріна є й інші твори — п'єси, збірки оповідань, есе, сценарії, біографія , багато з яких екранізовані і переведені на інші мови. Він володар кількох орденів, нагород і премій, багаторазово висувався на Нобелівську премію з літератури, але так і не отримав її через претензії критиків.

Грем Грим — це письменник, який цікавий широкому колу читачів. Адже в більшості його романів завжди є динамічний сюжет, заплутана інтрига в поєднанні з політичними концепціями і роздумами. За своє довге життя він не раз міняв суспільно-політичні погляди, але непримиренність до всіх видів насильства та сваволі — будь, то диктатура, прояви фашизму, расизму чи релігійної нетерпимості — залишалася незмінною.

Помер Грем Грін 3 квітня 1991 року в Швейцарії.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top