Календар подій

110 років від дня народження Миколи Задорнова

Микола Задорнов народився в Пензі 5 грудня 1909 року в родині Павла Івановича, ветеринара, і його дружини Віри Михайлівни. Микола рано залишився без батька - Павло Іванович був звинувачений в умисному знищенні худоби і засуджений на 10 років ув'язнення. Помер у в'язниці, пізніше, в 1956 році, був реабілітований.Дитячі роки Микола провів в Сибіру. Там же він закінчив середню школу.

З 1926 по 1941 роки Микола Задорнов трудився актором і режисером театрів Сибіру, ??Далекого Сходу і Уфи. Співпрацював з багатьма газетами - «Тихорецкий робочий», «Радянська Сибір», «Червона Башкирія». У важкий воєнний час Задорнов працював в Хабаровському крайовому радіокомітеті та місцевої щоденної суспільно-політичній газеті «Тихоокеанська зірка». Тоді ж, під час війни, письменник створив свій перший роман під назвою «Амур-батюшка». Микола Олексійович писав роман п'ять років - з 1941 по 1946 - і опублікував його в трьох книгах. Твір розповідає про непросте життя селян-переселенців в період 60-70-х років XIX століття в Приамур'ї. Задорнов писав про те, як вони освоювали землі і контактували з людьми, що живуть там. Роман став дуже успішним - в 1952 році його значимість була відзначена Сталінською премією.

Микола Павлович Задорнов - автор безлічі історичних романів. Його перу належать цілих два циклу творів про Далекому Сході в період XIX століття, включаючи «Амур-батюшку». Крім того, письменник створив роман про актуальну сучасності «Жовте, зелене, блакитне ...», який вийшов в 1967 році, і книгу нарисів про подорожі «Блакитний годину», яка надійшла в продаж в 1968 році. У 1970-1980-х роках Микола Павлович писав і друкував тетралогію романів про життя і здобутки російського адмірала і дипломата Євфимія Путятіна.

З 1946 року і до самої своєї смерті Микола Павлович жив в Ризі. Пізніше виїжджав за межі рідних територій він двічі - в 1969 і 1972 роках відвідував Японію.

Дружиною Микола Задорнова була Олена Мельхіоровна, полька із старовинного шляхетського роду Покірно-Матусевич, нащадок польського короля і литовського князя Стефана Баторія. Микола познайомився з Оленою в редакції газети Уфи - Олена працювала там коректором. На момент зустрічі у Олени вже був невдалий шлюб за спиною і син Лоллий, народжений в 1930 році.

 У 1942 році у подружжя Задорнова народилася дочка Людмила. Людмила пов'язала своє життя з освітньою діяльністю, стала викладачем англійської мови в Балтійської міжнародної академії. У 2009 році жінка написала книгу про свою сім'ю - «Задорнова. Історія роду».

 У 1948 році у Миколи й Олени народилася друга дитина - син Михайло. Михайло Задорнов став відомим письменником-сатириком, гумористом і актором. Помер у листопаді 2017 роки від пухлини головного мозку.

Микола Павлович Задорнов пішов з життя 18 вересня 1992 року в віці 82-х років. Тіло письменника поховали на кладовищі Яундубулти в Юрмалі.

 

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top