Календар подій

115 років від дня народження Евгенії Соломонівни Гінзбург

Євгенія Семенівна (Соломонівна) Гінзбург (20 грудня 1904, Москва - 25 травня 1977, Москва) - російська радянська журналістка, відома мемуаристка.

Закінчила Казанський університет, кандидат історичних наук, у 30-ті роки активна комуністка, працівник освіти в Казані, співробітник обласної газети «Червона Татарія».

Була репресована 1937 р., засуджена до тюремного ув'язнення Військовою колегією Верховного суду за статтею 58, пункт 8, 11, звинувачена в участі в троцькістській терористичній організації. Провела 10 років у тюрмах (зокрема в Бутирках і Ярославському політізоляторі) і колимських таборах (Ельга), 8 років у «безстроковій» висилці.

Автор книги спогадів «Крутий маршрут» (1967, друга частина - 1975-1977), одного з перших літературних творів, що розповідають про сталінські репресії в СРСР. Перша публікація відбулася в Мілані (видавництво «Мандадорі», 1967 рік), куди вона була вивезена у вигляді аудіозапису. Вивіз і подальша публікація були зроблені без відома автора. У СРСР «Крутий маршрут» уперше видано1988 р., доти - розповсюджували в самвидаві.

У 1989 Галина Волчек поставила в театрі «Современник» п'єсу «Крутий маршрут» в інсценуванні А. Гетьмана. У ролі Євгенії Семенівни – головної героїні п'єси і спогадів – була Марина Нейолова.

Чи можна Євгенію Семенівну Гінзбург назвати львів’янкою? Однозначно ні. Але після 10 років перебування у тюрмах і таборах та 8-річної висилки на Магадан вона повернулася до звичайного життя і десять років прожила у Львові. Саме тут була написана її єдина знаменита книга спогадів "Крутий маршрут. Хроніка часів культу особи" - один з найбільш відомих у світі творів про злочини сталінського режиму. Тут закінчувала десятирічку її прийомна донька Антоніна, сюди приїжджав до мами Василь (Васілій) Аксьонов - майбутній не менш знаменитий письменник, шістдесятник, автор відомої повісті "Колеги" і сценарію однойменного фільму, повісті "Апельсини з Марокко", роману "Острів Крим" і ще десятків творів. У 1980 він за запрошенням вилетів до США і приземлився в Америці вже позбавлений радянського громадянства.

Їх було тільки троє – великих літературних талантів, які вижили у сталінських таборах і змогли описати пережите – Солженіцин, Гінзбург, Шаламов. "Крутий маршрут" Гінзбург входить в "джентльменский набір" пострадянського (зрештою, і справжнього радянського) інтелігента поруч з "Одним днем Івана Денисовича" і "Архіпелагом Гулагом" Солженіцина, "Колимськими оповіданнями" Варлама Шаламова та іншими творами, знання яких є обов’язковим для розуміння суті сталінського режиму, велетенського механізму знищення, фізичного та морального калічення людей.

 Спогади Гінзбург стали класикою цієї трагічної літератури. 

Go to top