Календар подій

День Соборності України

soborna Ykraina

«Однині воєдино зливаються століттями

одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка

(Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.

Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України.

Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»

                                                                                                                                                                                                                                            

 

22 січня в Україні відзначають День Соборності України. У цей день у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Сьогодні   Україна святкує одну з найяскравіших подій своєї історії. Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21.01.1999 року № 42/99.

З 30 грудня 2011 року Указом Президента України Віктора Януковича День Соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України». 13 листопада 2014 року  Президент України Петро Порошенка відновив свято своїм Указом  вiд 13.11.2014 року  № 871/2014 «Про День Соборності України».

Цього дня також заведено згадувати іншу знакову подію, яка відбулась рівно роком раніше – 22 січня 1918 року. Йдеться про прийняття IV Універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

У тяжкій і тривалій боротьбі за утвердження власної державності, за свою незалежність  наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба за соборність своїх земель.

В 1919-му році Україна не змогла відстояти свою незалежність. Єдиною Україна пробула недовго: важке економічне і військове становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Однак, незважаючи на невдале завершення об'єднання двох республік, значення Акту Злуки українських земель надзвичайно важливе, оскільки він став етапом становлення і розвитку української державності. Дух свободи, єднання та незалежностi завжди жив в українцях.

Ще за радянських часів у цей день проводилися патріотичні заходи й акції. Так 22 січня 1973 року в Чорткові на Тернопільщині гурт молоді під керівництвом Володимира Мармуса вивісив жовто-блакитні прапори. За це хлопці були ув'язнені й кинуті у радянський концтабір.

 22 січня 1978 р. на знак протесту проти російської окупації біля могили Тараса Шевченка в Каневі спалив себе Олекса Гірник із Калуша, за що йому посмертно було присвоєно звання Героя України.

Головною традицією у День Соборності є утворення «живого ланцюга єднання».  Справжню єдність народу у боротьбі за свою незалежність продемонструвала світові Україна 21 січня 1990 року.  В цей день 450 тисяч українців узялися за руки, утворивши «живий ланцюг»  від Києва до Львова, на згадку про проголошення Акту Соборності. Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу.

 

                                                                        Сяйво Злуки

 Зi Львова i до Києва рiка –

Гарячих рук, сердець, бажань i волi.

У кожного  в руцi чиясь рука –

По родоводу, боротьби i долi.

Бог нам дарує другу борозну,

Людський трiуф – на кожнiм кілометрi.

Iде злиття двох Україн в одну,

В братаннi нашiм – не потрібен третiй.

Вплiтаються руками обома

В живий ланцюг. Навкруг бентежно-п`янко!

В ту ж мить я чую, як мене пройма

Вогонь долонь бiлямки-подолянки…

Якi ж гарнющi в цiм єднаннi ми!

Який красивий в цiм єднаннi кожен!

В цю істинно благословенну мить

Ми -дужi, молодi, непереможнi!

Хай наш літопис свiт ще погорта –

Безсмертнi ми не лиш в пiснях i муках…

Ще довго у планети на вустах

Свiтитиметься наше сяйво Злуки!

Вiктор Женченко, 1990

1 (2)
1 (3)
1 (4)
1 (5)

Go to top