Календар подій

160 років від дня народження Антона Павловича Чехова

Народився майбутній класик російської літератури в Таганрозі 29 січня о 1860 році. Батько Антона Павловича - купець третьої гільдії, а також власник лавки бакалійних товарів. Антон Чехов з дитинства був оточений любов'ю батьків, і його виховання було засновано на любові до оточуючих, повазі до людей. Мати Антоши, Євгенія, дуже любила театр і змогла прищепити це поклоніння і своєму синові.

Біографія Чехова Антона Павловича досить проста. Життєвий шлях письменника триває вже в Москві, куди родина змушена була переїхати через розорення батька. У Москві Чехов вступає до університету на факультет медицини в 1876 році. Після першого курсу він починає писати невеликі твори і публікуватися в журналі «Стрекоза». А слідом і публікації в журналах «Глядач», «Будильник», «Осколки». Підписує свої твори майбутній класик псевдонімом Антоша Чехонте, а іноді - Людина без селезінки.

У короткій біографії Антона Павловича Чехова є сенс зупинитися на таких етапах становлення: робота в Воскресенську лікарем, під керівництвом заслуженого доктора Архангельського і переїзд в місто Бабкіно. Це містечко знаходиться поблизу Воскресенська. Тут Чехов, коротка біографія якого зараз перед нами, пише деякі твори: «Втікач», «На розтині», «Хірургія», «Сирена», «Мертве тіло». У цьому ж містечку починається дружба письменника зі знаменитим Левітаном, російським художником світового рівня. Незабаром Чехов переїжджає до Москви, а потім у Санкт-Петербург, де починає співпрацювати з газетою «Новий час». Починається новий етап у житті Чехова. Статті виходять під справжнім прізвищем - автор Антон Чехов.

Початок творчого шляху

У 1887 році п'єсу «Іванов», написану Антоном Павловичем, ставлять на сцені театру Корша. Прем'єра була оглушливої - невтомні оплески, тупання ногами і навіть бійки. У житті Чехова новий етап - він починає приміряти на себе роль драматурга.

Через рік після прем'єри Чехов стає володарем премії імені Пушкіна. Приходить популярність, і коло друзів вже включає в себе знаменитих художників і композиторів того часу. Чехов починає багато подорожувати: побувавши на Сахаліні, виробляє перепис населення і пише про свавілля місцевих чиновників. Після цієї поїздки творчий багаж автора збагатився новими творами: «З Сибіру», «На засланні», «Острів Сахалін», «Баби», «Гусєв», «Розповідь невідомої людини».

Останні миті

1900 також стає значущим для прозаїка - Чехова приймають у члени Академії Наук, яку він залишає через два роки, протестуючи тим самим проти виключення з неї Горького. 

Вважається, що після значущої поїздки на острів Сахалін Чехов, коротка біографія якого перед нами, захворів на туберкульоз. Хвороба прогресує, і в 1904 році він їде на лікування до Німеччини. Але впоратися з хворобою не можуть і європейські світила. Помирає класик російської літератури 15 липня цього ж року. Похований А.П. Чехов на кладовищі, розташованому на території Новодівичого монастиря.

 

1 (1)
1 (2)
1 (3)
 

Go to top