Календар подій

130 – річчя від дня народження Зінаїди Тулуб, української письменниці.

Зинаида ТулубЗінаїда Павлівна Тулуб народилася 28 листопада 1890 р. Її прадіди - запорозькі козаки, полковники, дід Олександр - кирило-мефодієвець, приятель Т.Шевченка. Діди-прадіди були україномовними, а батько Зінаїди - російський поет Павло Тулуб. У їхньому домі часто гостювали письменники Олександр Купрін та Іван Бунін. Це й визначило перші літературні симпатії Зінаїди.

1913 року майбутня письменниця закінчила історико-філологічний факультет місцевих Вищих жіночих курсів. По захисті дисертації була залишена при Київському університеті для підготовки до професури.

Творити Зінаїда почала російською: з'явилися у друці її поезії "Саломея" (1914 р.), "П" переклади з французької, повість "На роздоріжжі" (1916 р.), книга "В порту" (1917-1918 рр.), віршована п'єса "Ілля Муромець".

У 1919—1921 рр. очолювала лекторську секцію в одній із частин Червоної Армії. З 1921 -го працювала в різних радянських установах: завідувала літчастиною в Київському кінофотокомітеті, служила у відділі місцевого бюджету. Поміж нескінченних поїздок і шквалу роботи вона активно працює в галузі кіносценаристики – пише кінодрами «Гайдамаки», «Сагайдачний», «Бандити», «До великої мети», «Барометр підвів», «Іоан Вюртенберзький», а також романи «Піфагорці», «Ілля Муромець».

1934 року Зінаїда Тулуб видала роман "Людолови" - першу епопею вітчизняної історичної прози. В історичному романі, який розповідає про часи гетьмана Петра Сагайдачного, багато реальних історичних персонажів. Вперше життя українців було зображено у широких міжнародних вимірах, а дії наших провідників - на тлі європейської політики. Перший том був виданий у 1934-му, другий – за три роки.

У 1937 р. З. Тулуб була репресована, десять років провела в таборах, потім — на засланні в Казахстані, і тільки 1956 р. реабілітована. За цей час вона змогла написати лише повість-казку «Чарівний клубочок» (1949 р.), що так і не була опублікована.

Після звільнення Зінаїда прожила вісім років. Вона відновила своє членство в Спілці письменників. Зінаїда Павлівна відредагувала роман «Людолови». В Україні твір перевидали в 1957 р., а через п’ять років у скороченому варіанті, під назвою «Сагайдачний», опублікували у Москві. У 1964 р. світ побачив її новий роман про  Тараса Шевченка  «В степу безкраїм за Уралом...».

Зінаїда Тулуб померла 26 вересня 1964 року. Похована в Києві на Байковому кладовищі.

1 (1)
1 (2)

Go to top