Календар подій

140 років від дня народження Олександра Олександровича Блока.

alexandr blok

 

 

"Є поети, чия творчість входить в наші серця як безцінний дар,

з яким ми ніколи не розлучаємося.

Серед них – Олександр Блок…"

М. Рильський

 

 

Олександр Олександрович Блок народився 28 листопада 1880 року в Санкт-Петербурзі у висококультурній сім’ї (батько – професор, мати – письменниця). Виховувався у родині діда, відомого вченого-ботаніка О. Бекетова.

У 1889 році його відали в другий клас Введенській гімназії, яку закінчив у 1898 році. Потім навчався в Петербурзькому університеті, спершу на юридичному факультеті , а згодом – на історико-філологічному.

Перші вірші були написані Блоком в п’ятирічному віці. Він захоплювався виданням рукописних журналів, любив слухати музику. У 10 років Олександр Блок написав два номери журналу «Корабель». З 1894 по 1897 рік він разом з братами писав рукописний журнал «Вісник». У житті і творчій долі А. Блоку зіграли роль М. М. Горький, Анна Ахматова і Лев Гумільов.

У 16 років Блок захопився театром. У Петербурзі Олександр Блок записався в театральний гурток. Однак після першого успіху ролей у театрі йому більше не давали.

У 1903 році Блок одружився з Любов'ю Менделєєвою, дочкою Д. І. Менделєєва. У наступному році було вперше надруковано вірші Блока, що вийшли в збірнику під назвою «Вірші про прекрасну даму».

1906 - 1908 роки ознаменувалися особливим успіхом і письменницьким зростанням Блоку. Він через себе пропустив всі події революції 1905 року, сам брав участь в демонстраціях, що відбилося в цілому ряді його творів. Одна за одною виходять його книги: «Несподівана радість», «Снігова маска», «Земля в снігу», «Ліричні драми».

У 1909 році відбуваються дві важкі події в сім’ї Блока: помирає дитина Любові Дмитрівни і помирає батько Блока. Щоб прийти в себе, Блок зі своєю дружиною їдуть відпочити в Італію. Результатом цієї поїздки стала збірка «Італійські вірші». За італійські вірші Блока обрали в творче угрупування «Академія» . До нього входили Валерій Брюсов, Михайло Кузмін, В'ячеслав Іванов, Інокентій Анненський. Влітку 1911 року Блок знову їде за кордон. Цього разу він їде до Франції.

У 1912 році Блок написав драму «Троянда і Хрест». П'єса сподобалася К. Станіславському і В. Немировичу-Данченко, але драму так і не поставили в театрі.

7 липня 1916 р. Блока взяли на військову службу. Поет служив у Білорусі.  На цей період припадають такі його знамениті збірки віршів, як «Нічні годинник», «Вірші про Росію», «За межею минулих днів», «Сивий ранок».

Одним з найвідоміших віршів Блока є «Ніч, вулиця, ліхтар, аптека». Блок також плекав інтерес до дитячої літератури, написав безліч віршів, деякі з них увійшли до збірки для дітей «Круглий рік» та «Казки» (обидва – 1913 р.)

Під час революції Блок не емігрував, став працювати у видавництві міста Петрограда. Революційні події спричинили за собою глибоку творчу кризу і депресію у поета. Після творів «Дванадцять» і «Скіфи» він перестав писати вірші, за його словами, «всі звуки припинилися».

Перед смертю поет часто хворів. На запит про виїзд з країни для лікування і наступне клопотання Максима Горького політбюро ЦК РКП(б) відповіло відмовою. Після такого рішення Блок відмовився приймати їжу і ліки, знищив свої записи.

Живучи в Петрограді серед злиднів, Олександр Блок помер від хвороби серця 7 серпня 1921 року.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top