Календар подій

50 років від дня народження Анни Гавальди, сучасної французької письменниці.

gavaldaАнна Гавальда народилась 9 грудня 1970 року в місті Булонь-Бійанкур, Франція. З самого дитинства Анна була страшною вигадницею, що не заважало їй добре вчитися в школі. Найбільше вона обожнювала писати твори. У 14 років її батьки розлучились, і дівчина жила у пансіоні. Поки навчалась у Сорбонні, працювала офіціанткою, касиршею, журналісткою. Писати почала в 17 років, хоча й стверджує, що письменницею ставати не збиралась.

У 1992 році Анна посіла перше місце у французькому конкурсі "Краще любовний лист". Цей конкурс проводився відомої національної радіостанцією. Випускні іспити в Сорбонні Анна не здала, тому зайнялася іншою справою - навчала французької мови першокласників в одному з коледжів.

Пізніше Анна виходить заміж, але через кілька років чоловік від неї йде, залишивши жінку одну з двома дітьми.  Але душевні переживання ще більше підштовхнули Анну до літературної творчості.

В 1998 році вона перемогла відразу в трьох літературних конкурсах і отримала досить престижну літературну премію Франції "Кров в чорнильниці" — за свою новелу "Aristote". У 1999 році вийшла дебютна книга письменниці — збірка новел "Мені б хотілось, щоби хтось мене десь чекав". Пізніше книга отримала Гран-прі  RTL.  Книга була перекладена на понад 30 мов.

У 2002 році вийшов перший роман письменниці "Я її кохав. Я його кохала". Але це був лише початок, грандіозний успіх прийшов до письменниці після виходу книги "Просто разом", яка перевершила навіть "Код да Вінчі". Роман був перекладений на 36 мов.

Природно, що творчістю письменниці зацікавилися і в кінематографі. Книги Анни Гавальди надихають майстрів кіно на створення сентиментальних і зворушливих кінострічок. Навесні 2007 року на великий екран у Франції режисер Клод Беррі випустив фільм "Просто разом". Шостий Міжнародний Форум літератури і кіно, який пройшов в Монако, оцінив і режисерську працю в цьому фільмі — Клод Беррі був визнаний гідним премії за кращу і точну адаптацію роману в кіно.

Ще через два роки, в 2009 р., за романом Анни Гавальди "Я її любив. Я його любила" режисер Ізабель Брайтман створила кіноверсію. У 2010 році на телевізійних екранах з'явилася картина "35 кіло надії" за книгою письменниці, написаної в 2002 році для підлітків.

Наступні романи Анни — "Втішна партія гри в петанк" і "Ковток свободи" стали не менш відомими у світі. Вона також переклала роман Джона Вільямса "Stoner" на французьку.

У березні 2018 року Анна Гавалда з'явилася в африканських ЗМІ як один з фіналістів GPLA 2017 року. Вона була вибрана в категорії "Belles-Lettres" за збірку оповідань "Fendre l'armure", яка була випущена в 2017 році.

Зараз Анна Гавальда живе в містечку Мелен, розташованому на відстані близько 45 км на південний схід від Парижа. Пише щодня по три години новели і статті для журналу "Elle". Розлучена, виховує двох дітей.

1
2
3

Go to top