Календар подій

245 років від дня народження англійської письменниці Джейн Остін.

Jane Austen

"Творець сучасного роману,

події якого зосереджені довкола повсякденного укладу людського життя

і стану сучасного суспільства".

В.Скотт

 

 

 Джейн Остін народилася 16 грудня 1775 року в сім’ї священника парафії англіканської церкви  містечка Стівентон графства Гемпшир. Джейн мала шість братів і сестру Касандру, яка була її найближчою подругою все життя. Освіту письменниця отримала переважно вдома.

У 1802 році родина переїхала в місто Бат, а в 1809 році - в містечко Чаутон. Мешкаючи в Чаутоні, Джейн почала публікувати свої твори. Вона, як і сестра, не вийшла заміж, хоча й отримувала пропозицію.

Писати Джейн Остен почала з 14 років. Її першою літературною спробою став роман-пародія «Любов і дружба»,  в якому Остін висміяла популярні тогочасні чуттєві романи в листах. Іронічна інтонація звучить в усіх книгах Остін. В цей період були створені твори «Прекрасна Касандра», «Історія Англії».

Писала Джейн майже все життя, та публікуватися почала лише після того, як їй виповнилося 35 років.

 Її романи — результат тривалої роботи. Кілька з них були опубліковані посмертно, кілька залишилися незавершеними, оскільки письменниця захворіла й померла доволі рано.

 Романами, опублікованими під час життя Джейн Остін, були «Почуття і чуттєвість» (1811 р.), «Гордість і упередження» (1813 р.), «Менсфілд-парк» (1814 р.) і «Емма» (1816 р.).

Свій перший роман «Почуття і чуттєвість» вона випускає під псевдонімом Леді Джейн в 1811 році. Саме ця книга відкрила їй дорогу в світ літератури.

Через три роки Джейн представила свій наступний роман «Гордість і упередження». Над цим твором вона працювала майже п'ятнадцять років та переписувала його кілька разів.

Наступними були видані «Менсфілд-парк» та «Емма».  Ще два твори – «Переконання» та «Нортенгерське аббатство», видані посмертно.

Ім’я письменниці не з’явилося ні на одній з назв її книг, і хоча її  друзі знали про її авторство, вона майже не отримала суспільного визнання за час свого життя. Героїні творів Остін — сучасні їй панянки із верстви не дуже заможних дворянських родин, а головна тема творчості письменниці — мораль англійського суспільства ранньої індустріальної епохи.

За її творами створено багато серіалів та кінофільмів, найвідоміший із яких – «Гордість та упередження», знятий американською кінокомпанією.

Письменниця померла 18 липня 1817 р. в Вінчестері, куди поїхала лікуватися від хвороби Аддісона. Перед смертю вона не встигла закінчити свій останній роман «Сендітон». Похована в Вінчестерському соборі.  Пізніше, наступними поколіннями, була зроблена іменна табличка письменниці, в якій розповідається про її заслуги в світовій літературі. Так само в соборі проходять різні виставки, присвячені її творчості. А шанувальники її таланту приїжджають з усього світу, щоб відвідати її могилу і маленький будиночок, в якому не стало улюбленої ними письменниці.

1
2
3

Go to top