Календар подій

Собор Пресвятої Богородиці. Святки

 

8 січня православний світ відзначає важливе свято – Собор Пресвятої Богородиці.

У Христовому Різдві на першому місці коло Христа бачимо пресвяту Богородицю. Тож уже в перших віках вірні разом збиралися наступного дня після Христового Різдва, щоб подякувати Пречистій Діві Марії за те, що дала нам Спасителя та віддати їй почесть, як Божій Матері.

 Від того зібрання вірних і саме свято називають зібранням, Собором. Святкування Собору Пресвятої Богородиці відбувається наступного дня після Христового Різдва (79 правило Шостого Вселенського Собору, що відбувся в Константинополі 691 року).

 Христове воплочення наділило Пречисту Діву Марію найбільшою гідністю  бути Божою Матір’ю. Заручений з Дівою Марією був Йосип Обручник, що довідався, що перш їх заручення вона стала вагітною і бажав “таємно відпустити Її” і заспокоєний Гавриїлом: “Не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого народить Сина, і даси Йому ім’я Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їхніх”. Через народження Ісуса Христа Марія стала справжньою Богородицею і не перестала бути Дівою. Ця гідність є джерелом усіх привілеїв і ласк для Богоматері.

Народні прикмети на 8 січня:

  • Якщо в цей день буде завірюха і мороз, значить, літо буде холодним.
  •  Маленьку дитину в цей день піднімали вище власної голови, щоб він ріс високим, міцним, красивим і здоровим.
  • Колядників, які прийшли в будинок, потрібно обов'язково впустити і пригостити смачною їжею, що принесе господарям будинку щастя і благополуччя, мир і спокій у родині.
  • Якщо вранці сонячно і ясно — чекай хороший врожай проса.
  •  Якщо 8 січня пригоріла каша — бути снігопадам.
  • Якщо з будинку в день 8 січня винести розбитий посуд або інший непотріб — в сім'ю прийде нещастя.
  •  Сніг 8 січня прилипає до долонь — чекай тепла.
  • Північний вітер принесе з собою холод і холоднечу.
  • Якщо після заходу 8 січня небо забарвлюється в червоний колір — чекай лютих морозів.
  • 8 січня ворожіння на врожай і шлюб — самі правдиві.

Святки — це час від Різдва Христового до Хрещення Господнього. Святки починаються у вечір різдвяного святвечора і закінчуються вранці дня Хрещення Господнього. Православні свята Різдва Христового і Хрещення Господнього з'єднує низка днів, які називаються святочними. Одна з традицій свята — переодягання в святковий одяг. Молоді люди  переодягалися в святковий одяг, танцювали і веселилися. З рядженням пов'язано і спів колядок.

1
2
3
Rogdestvo

Go to top