Календар подій

100 років з дня народження Фрідріха Дюрренматта, швейцарського романіста, драматурга, публіциста, художника.

durrenmatt

Я не художник. Я малюю в дитячій манері,

але думаю я аж ніяк не по-дитячому.

Малюю я з тієї ж причини,

по якій займаюся літературою,

а саме, тому що я мислю.

Фрідріх Дюрренматт

 

Фрідріх Дюрренматт народився в Конольфінгені (недалеко від Берна) 5 січня 1921 року в родині протестантського пастора. Через матеріальні труднощі під час світової кризи в економіці сім’я переїжджає в Берн. Через соціальне становища батька, маленький Фрідріх ріс замкнутою дитиною. Єдиною його радістю і захопленням було малювання. Ця пристрасть до мистецтва супроводжувала його все життя – Фрідріх сам робив цікаві ілюстрації до п’єс і ескізи до їхніх постановок.

Фрідріх здобув освіту в Цюрихському та Бернському університетах, де вивчав філософію й теологію, філологічні та природничі науки, займався живописом.

У 1943 році почалася його письменницька діяльність. Згодом він навіть ілюстрував свої твори власними малюнками. У 1990-му році було виявлено та відреставровано панно роботи Фрідріха Дюрренматта в колишньому будинку його батьків, де він колись проживав.

Першими літературними дослідами Дюрренматта були розповіді – «Різдво», «Кат» , «Син» та інші, написані ще в роки війни.

 У 1946 році Фрідріх бере в дружини актрису Лотті Гайслер і їде з нею в Лігерц, де триває його творча робота.

Драматургічним дебютом письменника стали п'єси "В писанні сказано..." (1947 р.) і "Сліпий" (1947 р.). Наступними драматургічними творами стали "Шлюб пана Міссісіпі" (1952 р.), "Ангел спускається у Вавілон" (1954 р.). У цих п'єсах Дюрренматт, майстерно володіючи мистецтвом гротеску, піддає гострій критиці норови буржуазного суспільства. Світове визнання і славу драматургу приносить трагікомедія "Візит старої дами" (1956 р.).

 В  1950 – ті  роки Дюрренматт створив низку кримінальних романів («Суддя та його кат», «Обіцянка» та ін.), що здобули йому славу майстра детективного жанру. 

Найбільш широку популярність він завоював як драматург: його п’єси «Ромул Великий» (1949 р.), «Гостина старої дами» (1956 р.), «Фізики» (1962 р.) та інші обійшли сцени світу. Твори Дюрренматта видані більш ніж на 40 мовах. Творча спадщина Дюрренматта досить переконлива: він автор 23 п’єс, численних романів, новел, оповідань, радіоп’єс, есе.

Фрідріх Дюрренматт двічі був лауреатом літературної премії Шиллера.

У 1983 році його дружина вмирає, і Дюрренматт в 1984 році одружується на Шарлотті Керр. Вона – актриса, журналістка і кінопродюсер. Спільно з письменником вони ставлять кінофільми. Фрідріх Дюрренматт відзначений за свою роботу численними призами та нагородами, в тому числі і міжнародними. Він помер в Невшателі 14 грудня 1990 року, де прожив майже 40 років.

Cвої твори Дюрренматт заповідав державі, однак за умови, що в Швейцарії буде створено національний літературний архів.

В 2000 році в м. Невшателі був відкритий науково-меморіальний «Центр Фрідріха Дюрренматта» («CDN»), в стінах  якого розмістилася багата колекція, яка налічує близько тисячі картин і малюнків художника.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top