Календар подій

425 років від дня народження Б. Хмельницького.

hmelnuckiy

«Він поводився так, неначе був монархом суверенної держави,

й розвинув широку дипломатичну акцію на міжнародному полі

для зміцнення свого становища»

Д. Дорошенко

 

 

 

Хмельницький Богдан (Зіновій) Михайлович – визначний український політичний і державний діяч, полководець, гетьман України (1648– 1657). Засновник Української Козацької держави.

Народився Богдан Хмельницький 6 січня 1596 р. в селі Суботів (одна з версій) у родині сотника чигиринського полку Михайла Хмельницького. Навчання Богдана почалося в Київській братській школі, після закінчення якої він вступає до Єзуїтського колегіуму в Ярославлі, продовжив навчання у Львові. Опанував мистецтвом риторики і письма, а також досконало польською мовою та латиною, Хмельницький не перейшов в католицтво, а залишився вірним батьківській  вірі- православ’ю.

У 1620-1621 роках Богдан Хмельницький бере участь у польсько-турецькій війні, під час якої гине його батько, а він сам потрапляє в полон. Після повернення з полону вступив до Запорозького війська, брав участь у козацьких походах на татар і турків, у селянсько-козацьких повстаннях проти польської шляхти 1630, 1632, 1637 років.

1635 року за хоробрість був нагороджений золотою шаблею від польського короля Владислава IV. 1637 року бере участь у битві під Боровицею як військовий писар Запорозького війська. 1638 року у складі делегації їздив до Варшави до короля з петицією про повернення реєстровому козацтву привілеїв.

У 1644-1646 роках брав участь у війні Франції з Іспанією, командуючи більш ніж двохтисячним загоном козаків.

Хмельницький вмів грати на бандурі — українському народному струнному щипковому музичному інструменті. Гетьман вважався знавцем зброї і коней. Вів він просте козацьке життя без надмірностей. Хмельницький був хорошим оратором, прикрашав свою промову народними приказками і яскравими прикладами з життя.

1648 р. Богдан Хмельницький підготував і очолив повстання на Запорозькій Січі, яке поклало початок Національно-визвольній війні українського народу. Тоді ж був обраний гетьманом України. Протягом року здобув блискучі перемоги над польським військами під Жовтими Водами, Корсунем, Пилявцами, здійснив похід під Львів і Замостя. В ході Національно-визвольної війни Б. Хмельницький уперше в історії політичної думки України сформулював ідею створення власної незалежної держави.

На початку червня 1651 р. відбулася битва під Берестечком, що закінчилася поразкою козацького війська. Коли Хмельницький намагався зупинити кримського хана, той захопив гетьмана і близько місяця утримував в полоні.

Восени був укладений Білоцерківський договір, який знищив майже всі завоювання українського народу. Але Хмельницький продовжував  боротьбу і через рік вщент розгромив двадцятитисячне польське військо під Батогом. Переконавшись, що Україні не обійтися власними силами, Богдан звернувся до Москви з пропозицією про возз’єднання України з Росією.

В березні 1654 р. уклав союзницьку угоду з російським царем. Згодом, будучи невдоволеним діями Москви, спрямованими на досягнення перемир'я з Варшавою, вніс корективи до зовнішньополітичного курсу Української держави, поклавши в його основу принцип надання пріоритетів союзам з країнами, вороже налаштованими до Польщі: Швецією, Трансільванією, Бранденбургом.

Богдан Хмельницький перебував на чолі гетьманської управи до самої смерті. Помер Хмельницький 27 липня 1657 від інсульту. Похований у селі Суботові, в побудованій ним самим кам’яній церкві, яка існує до теперішнього часу.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top