Календар подій

145-річчя від дня народження Джека Лондона (1876-1916), американського письменника, публіциста.

djek london

 

 

Життя досягає своїх вершин в ті хвилини,

 коли всі його сили спрямовуються

на здійснення поставленої перед ним мети.

Джек Лондон

 

 Джек Лондон (Jack London) - псевдонім; справжнє ім'я - Джон Гріффіт Лондон – американський прозаїк, новеліст, публіцист, класик світової літератури ХХ століття.

Народився 12 січня 1876 року в Сан-Франциско. При народженні одержав ім'я Джон Чейні, але вісім місяців по тому, коли мати вийшла заміж, став Джоном Гріффітом Лондоном.

Дитинство Лондона пройшло в Сан-Франциско. Він багато читав, уявляючи себе героєм пригодницьких романів. Джек став постійним відвідувачем місцевої публічної бібліотеки. 

Джек Лондон рано почав працювати: ще школярем продавав ранішні і вечірні газети. Після закінчення початкової школи у віці чотирнадцяти років влаштувався на консервну фабрику робітником, щоб матеріально забезпечити родину, бо його вітчим потрапив під потяг і став калікою. Робота була дуже важкою і він пішов з фабрики. Був «піратом на устриць», ловив устриці в бухті Сан-Франциско, що було заборонено.

У 1893 році найнявся матросом на промислову шхуну, що відправлялася ловити котиків до берегів Японії і в Беринговому морі. Перше плавання дало Лондону багато яскравих вражень, які лягли потім в основу багатьох його морських розповідей і романів.

У 1893 році Джек Лондон узяв участь у літературному конкурсі газети "Сан-Франциско колл". Його нарис "Тайфун біля берегів Японії" зайняв перше місце й приніс авторові перший гонорар.  І Джек Лондон усвідомлено вирішує стати письменником. Для цього він займається самоосвітою, складає вступні іспити до Каліфорнійського університету й навіть успішно вчиться упродовж одного семестру. Про цей період свого життя він розповість в автобіографічному романі «Мартін Іден».

У 1897 році Лондон разом зі своїм 62-річним швагром подалися на Клондайк шукати золота. Саме про це Джек Лондон написав багато оповідань.

За все життя Лондон видав 16 збірок. Першими, котрі принесли йому популярність, були: «Син вовка» (1900 р.), «Бог його батьків» (1901 р.), «Діти морозу» (1902 р.), «Чоловіча вірність» (1904 р.), «Місячний пік» (1906 р.) . Перші романи – «Дочка снігів» (1902 р.), «Морський вовк » (1904 р.) , «Гра» (1905 р.) також були сприятливо сприйняті читачами. Одними з найвідоміших романів стали «Біле ікло» (1906 р.), «Серця трьох», «Мартін Іден».

В 1907–1909 роках здійснив плавання на яхті «Снарк». Історія подорожі викладена в автобіографічному нарисі «Подорож на яхті „Снарк“» (1911 р.).

З липня по вересень 1911 року Джек Лондон також здійснив кінні подорожі Каліфорнією та сусідніми штатами, які описав в оповіді «Четвіркою коней на північ від заливу».

Лондон став знаменитим вже після виходу перших його книг, його книги були дуже популярні в різних країнах світу, за мотивами його творів поставлено більше 10 фільмів. Джек Лондон був двічі одружений, у нього народилися дві дочки. 

Джек Лондон помер у Каліфорнії 27 листопада 1916 р. в містечку Глен-Елен. Останні роки він страждав від ниркового захворювання і під час одного з нападів болю Джек Лондон прийняв занадто велику дозу снодійного.

 В 1920 р. посмертно видано роман «Серця трьох», в якому Джек Лондон звертається до нового для нього, але дуже перспективному жанру американської літератури – кіноповісті.

 За неповних 20 років літературної діяльності Джек Лондон написав понад 200 оповідань, 20 романів і 3 п'єси. Деякі його твори було перекладено 70 мовами, а сюжети стали основою сотень екранізацій. Тематика його творів не менше різноманітна, ніж його життя. Стиль прози Джека Лондона - ясний і в той же час образний – істотно вплинув на багатьох письменників ХХ століття, зокрема на Хемінгуея, Оруелла, Мейлера, Керуака.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top