Календар подій

День Святого Валентина

den vlyublennuhДень Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих) — світське свято, яке відзначають у деяких країнах щороку 14 лютого.

 День Святого Валентина має відношення до католицької традиції, однак, свято користується популярністю у закоханих у всьому світі.

 У свята є і конкретний «винуватець» — християнський священник Валентин. Ця історія датується приблизно 269 роком, в той час Римською Імперією правив імператор Клавдій II. Воююча римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для військових походів, і воєначальник був переконаний, що головний ворог його «наполеонівських» планів — шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як сім'ю прогодувати. І, щоб зберегти у своїх солдатах військовий дух, імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися.

 Але закохуватися солдати від цього не стали менше. І на їх щастя знайшовся чоловік, який, не лякаючись імператорського гніву, став таємно вінчати легіонерів з їх коханими. Ним був священник на ім'я Валентин з римського міста Терні (Valentine of Terni). Мабуть, він був справжнім романтиком, тому що його улюбленими розвагами було мирити посварених, допомагати писати любовні листи та дарувати на прохання легіонерів квіти предметам їх пристрасті.

 Ясна річ, як тільки про це дізнався імператор, він вирішив його «злочинну діяльність» припинити. Валентина засудили до страти. Трагедія ситуації була ще й у тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника. За день до страти священник написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Прочитано воно було вже після того, як його стратили.

 Згодом, як християнський мученик, що постраждав за віру, Валентин був канонізований католицькою церквою. А в 496 році римський Папа Геласіус (Pope Gelasius I) оголосив 14 лютого Днем Святого Валентина.

 З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та неперевірені). Втім, і до 1969 року церква не схвалювала і не підтримувала традицій святкування цього дня.

 Чи так це було чи інакше, але, по всій видимості, саме звідти повелося писати в День Святого Валентина любовні записки — «валентинки». А ще в це свято люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічного кохання.

 Існує думка, що у Дня всіх закоханих більш глибоке язичницьке коріння. Його джерела слід шукати в Стародавньому Римі, де святкували Луперкалії на честь богині любові Юни та покровителя стад бога Фавна (Луперк – одне з прізвиськ божества). Це свято жіночої родючості: фестиваль еротизму, спрямований на підвищення народжуваності. Одним з обрядів було написання молодими римлянками любовних послань своїм шанувальникам. Вважається, що День Святого Валентина існує вже понад 16 століть, але свята Любові відомі ще з більш ранніх часів — з часів стародавніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували фестиваль еротизму, званий Lupercalia, на честь богині кохання Juno Februata.

 У Західній Європі День Святого Валентина став широко відзначатися з 13 століття, в США — з 1777 року.

 Традиція дарувати цього дня подарунки міцніла з кожним роком і для деяких стала досить успішним бізнесом. Наприклад, на початку минулого століття в американців було заведено посилати своїм нареченим марципани, які були досить дорогі.

 В Японії традиція дарувати цього дня солодке з'явилася з подачі однієї великої фірми з виробництва шоколаду. Там почали святкувати День Святого Валентина в 30-і роки, і досі шоколад залишається найпоширенішим подарунком. До речі, там День Святого Валентина злегка нагадує «8 Березня для чоловіків», оскільки японські чоловіки отримують, мабуть, навіть більше подарунків, ніж жінки: чоловічі аксесуари типу бритви, лосьйону, гаманця і так далі.

 У пристрасних французів в День Святого Валентина заведено дарувати коштовності, а в романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.

 У Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Згідно з повір'ям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений.

 Але є у світі деякі країни, які особливо відзначилися у святкуванні Дня Святого Валентина. В першу чергу це Саудівська Аравія, яка є єдиною у світі країною, де це свято офіційно заборонено, причому під страхом великих штрафів.

 І на Русі було своє свято закоханих, ось тільки відзначався воно не взимку, а на початку літа. Свято пов'язане з легендарною історією любові Петра і Февронії і присвячене Купалі — язичницькому слов'янському богові, синові Перуна.

 А на Україні ось так кохають і такі вірші присвячують коханим:

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ

лиш приходить подібне кохання.

В день такий розцвітає весна на землі

І земля убирається зрання…

Дише тихо і легко в синяву вона,

простягає до зір свої руки…

В день такий на землі розцвітає весна

і тремтить од солодкої муки…

В’яне серце моє од щасливих очей,

що горять в тумані наді мною…

Розливається кров і по жилах тече,

ніби пахне вона лободою…

Гей, ви, зорі ясні!.. Тихий місяцю мій!..

Де ви бачили більше кохання?..

Я для неї зірву Оріон золотий,

я — поет робітничої рані…

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ

лиш приходить подібне кохання.

В день такий розцвітає весна на землі

І земля убирається зрання…

Дише тихо і легко в синяву вона,

простягає до зір свої руки…

В день такий на землі розцвітає весна

і тремтить од солодкої муки…

                                                    1922 р. Володимир Сосюра

Go to top