Календар подій

Всесвітній день захисту морських ссавців (День кита).

den kitaУ всьому світі 19 лютого відзначається Всесвітній день захисту морських ссавців або День китів (World Whale and Dolphin Day). Причому ця екологічна дата вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців і різних інших живих істот, що мешкають в морях і океанах нашої планети.

 Цей День був заснований в 1986 році, коли вступив в силу мораторій на китовий промисел, введений Міжнародної китової комісією (МКК) (International Whaling Commission, IWC). Мораторій діє і понині і означає, що у всьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонені. В даний час промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення (так званий, аборигенний) та вилучення китів у наукових цілях за спеціальними дозволами урядів-членів МКК.

 Перш за все, День китів — це привернення уваги громадськості , представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до теперішнього часу на нашій планеті збереглися всього 119 видів. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, що продовжується вже більше 200 років, згубно позначається на їх чисельності — багато представників цього загону опинилися на межі зникнення.

 Адже вони — самі чуйні індикатори стану морських систем планети та важлива ланка в ланцюгах живлення Світового океану, вони створюють стабільність біологічного кругообігу речовин в екологічній системі. Тому скорочення чисельності китів та інших морських тварин веде до порушення біологічної рівноваги в морських екосистемах. Адже кожен зниклий вид — це непоправна втрата — все, що зникає в тваринному світі, — зникає назавжди.

 Незважаючи на те, що мораторій на китовий промисел діє і понині і видобуток китів заборонено законами більшості країн, знищення цих тварин не припиняється. До того ж людина своєю діяльністю, на жаль, не завжди розумною,  вже давно негативно впливає на природу, змінюючи її. Наприклад, великі втрати морським ссавцям наносять рибальські снасті, а також забруднення океанів нафтопродуктами через розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі.

 Такий стан справ не влаштовує захисників морських ссавців і всіх небайдужих людей до майбутнього нашої планети. Для збереження морських мешканців до даної проблеми привертається увага громадськості. У багатьох країнах існують клуби та товариства любителів цих тварин, створюються морські заповідники, де їх життю нічого не загрожує. А безпосередньо в цей день щорічно різні природоохоронні групи, екологічні організації та громадськість проводять всілякі акції на захист китів та інших морських ссавців і різні інформаційні заходи або присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

 Для інформації - моря і океани Землі були освоєні морськими ссавцями задовго до появи людей. Знахідки палеонтологів підтверджують існування китів і тюленів 26 млн. років тому. Китоподібні (Cetacea) — загін водних ссавців, до якого відносяться кити, дельфіни та морські свині. Кити дихають повітрям за допомогою легенів, є теплокровними, годують дитинчат молоком. Синій кит — найбільша істота на Землі, його вага іноді досягає 200 тонн. Кити багато чого дали людям: китовий вус і спермацет, китовий жир і кісткове борошно. А останнім часом вивченням китів серйозно зацікавилися медики. Кит — це прекрасний символ життя в морі, великий і потужний, але в той же час вельми беззахисний. І про це важливо пам'ятати ...

 Також необхідно зазначити, що існує ще одна дата для проведення заходів Всесвітнього дня китів і дельфінів — 23 липня.

Go to top