Календар подій

Міжнародний день рідної мови

 ridna movaРІДНА МОВА — мова, з якою людина входить у світ, прилучається до загальнолюдських цінностей у їх національній своєрідності. Людина стає свідомою, оволодіваючи мовою своїх батьків. Тому в художній літературі — поезії і прозі — всіх народів поняття рідної мови виступає поряд з поняттям рідного краю, батьківської хати, материнського тепла, тобто рідна мова сприймається не просто як засіб комунікації, не тільки як знаряддя формування думок, а значно інтимніше — як одне з головних джерел патріотичних почуттів, як рецептор духовно-емоційної сфери людини. Письменники поетизують рідну мову так само як і рідний край, його пейзажі, як свій народ.

 У 1999-му році в Парижі, на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови. Датою щорічного свята вибрано 21-е лютого. Це  свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності. Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності й терпимості, розширенню взаєморозуміння та діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури та традицій.

Походження дати свята

 1952 року тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3% населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході країни, де майже винятково розмовляли бенгальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників.

 За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 р. першим міжнародним днем рідної мови. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. А це страшенна втрата для людства. Кожна мова - це геніальний прояв людського духу, унікальне бачення нашого світу. Багато мов, котрими розмовляють менш 100 осіб, не задокументовані.

 Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її наріччя стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід’ємною частиною її власної особистості. Українська мова — мова корінного населення України, а також українців, що проживають за її межами: у Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та ін. країнах.

 Українська мова входить до другого десятка найпоширеніших мов світу, нею розмовляє близько 45 млн людей.

 28 жовтня 1989 року Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про мови в Українській РСР». В цьому документі українська мова була визнана державною, а стаття 10 Конституції України узаконила українську мову як державну.

Ми з вами одержали у спадок багату та мелодійну мову. Наша мова - одна з найдревніших і найбагатших серед тисяч мов світу. Багато кому відома теза, що українська мова - друга за милозвучністю у світі після італійської.

 Однак, щоб не говорила статистика, про що б не розповідали нам багатомільйонні питальники, як правило, кожна людина вважає найкращою свою рідну мову. Адже цей діалект вона чує з самого дитинства, саме цією мовою кожному співала мама колискові і перше слово, вимовлене в житті кожного, також було сказано рідною, а значить найкращою та гарнішою мовою у світі. Рідне, материнське слово для кожного є оберегом. Воно таїть у собі надбання віків, пам'ять усього роду, оберігає й передає всі виміри духовних скарбів поколінь. Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і майбутній поступ.  

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бурян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

                     Максим Рильський

Den Movu (1)
Den Movu (2)
Den Movu (3)
Den Movu (4)
Den Movu (5)
Den Movu (6)
 

Go to top