Календар подій

Міжнародний день планетаріїв

den planetarievВ 2021 році Міжнародний день планетаріїв (Day of Planetaria) припадає на 14 березня. Дата святкування випадає на найближчу неділю до дня весняного рівнодення.

 Це свято має європейські «коріння», вперше воно було проведено в Італії в 1990 році за ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв придбав в 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії». А вже через рік це свято стало відзначатися ще в шести країнах Європи: Бельгії, Чехії, Словаччині, Польщі, Україні та Росії.

 Мета проведення свята – знайомство суспільства з діяльністю планетаріїв і пропаганда астрономічних знань. Місія планетаріїв всього світу - популяризація науки, розвиток пізнавального інтересу. Традиційно в ці дні планетарії проводять презентації нових программ, організовують зустрічі з цікавими людьми і різноманітні конкурси та вікторини.

 Як відомо, першість по створенню апарату, подібного сучасному планетарію, належить німецьким ученим — в 1925 році в Єні на заводі Цейса був розроблений і побудований перший універсальний проекційний модуль «Планетарій».

 У світі загалом налічується понад 10 тисяч планетаріїв, країною-чемпіоном у цьому відношенні є США, де працює більше 1000 таких наукових лабораторій.

У багатьох містах України можна знайти свій планетарій. Всі вони різних розмірів і з різними можливостями, але кожен з них знайомить гостей з дивовижним світом Всесвіту. Планетарії в нашій країні є в  Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Одесі, Львові, Вінниці. Найбільший розташований у Києві.  Київський планетарій – найстаріший в Україні, але завдяки оновленому обладнання є одним з кращих.

Go to top