Календар подій

Початок Великого посту

pistВеликий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова (Пасхи). Піст починається за сім тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою.

 Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребіння Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею - 48 днів. Піст, або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Протягом  всього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Риба дозволяється лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.

 Церква суворо засуджує порушення Великого посту, але, діючи в дусі любові і милосердя Божого, не покладає правил постів у всій повноті на дітей, хворих, немічних та пристарілих, не відчужує їх від участі в радості причащання і Пасхи. Але немічні тілом, як і здорові, зобов'язані під час Великого посту здійснювати справи любові і милосердя і, також як і в інші пости, зберігати духовний піст від гріхів.

 Правила дотримання Великого посту відображено і в церковному Статуті. У першу і Страсну седмиці Православна Церква наказує зберігати особливо суворий піст. У понеділок і вівторок першої седмиці наказується дотримуватися вищу ступінь поста: «Аж ніяк зовсім ясті не личить». В інші седмиці посту, крім субот і неділь, — сухоїдіння. У суботні та недільні дні дозволяється зварена їжа з олією. І тільки в свято Благовіщення, якщо воно припадає не в Страсну седмицю, дозволяється куштування риби. Про те, що піст був встановлений апостолами і тривав сорок днів майже з початку його встановлення, є свідчення з глибокої давнини, а сама назва «Чотиридесятниця» часто зустрічається в давніх писемних пам'ятках.

 Число 40, як числа 3, 7 і 9, з давніх-давен мало символічне значення. Тому воно ввійшло і до передпасхального посту радше в символічному, аніж буквальному значенні. У Старому Завіті читаємо про 40 днів потопу, про 40-літню мандрівку Ізраїля пустинею, про 40-денний піст Мойсея, поки він дістав від Бога таблиці закону, про 40-денну подорож пророка Іллі до гори Хорив. У Новому Завіті святе Євангеліє говорить, що 40-го дня Йосиф і Марія принесли Дитятко-Ісуса до святині, про 40-денний піст Ісуса Христа в пустині, про 40-денне перебування Його на землі після свого воскресення.

 Хоч наші часи принесли багато змін щодо церковних законів, традиції й дисципліни, все-таки й сьогодні час Чотиридесятниці має своє велике значення для нашого духовного життя. Може сьогодні через різні причини ми не можемо так строго постити, як постили колись наші предки, але й сьогодні над нами тяжить обов'язок духовного посту, боротьби з нашими гріхами і злими нахилами, обов'язок молитви, практики чеснот та добрих діл. І якраз ця наша духовна обнова є найважливішою метою святого Великого посту.

Go to top