Календар подій

День французької мови (Міжнародний день франкофонії)

francophonieДень французької мови, як і дні інших мов Організації об’єднаних націй, відзначається недавно — лише з 2010 року.

 Ініціатором введення нового свята став департамент ООН по зв’язках з громадськістю.

 Датою вшанування французької мови було обрано 20 березня, коли відзначається Міжнародний день Франкофонії. Франкофонія — це міжнародна організація співпраці франкомовних країн світу, що об’єднує 56 держав. Втім, головними критеріями для вступу в організацію служить не ступінь володіння громадян тієї чи іншої країни мовою галлів, а, швидше, культурні зв’язки з Францією.

 Тому в число спостерігачів Франкофонії входять Україна і країни Прибалтики. Франкофонія існує вже більше сорока років: 20 березня 1970 року в Нігері було підписано угоду про створення міждержавної організації франкомовних країн.

 Французька мова входить у число шести робочих мов ООН, а також є офіційною мовою великого числа міжнародних організацій. Крім Франції, мова широко поширена в Бельгії, Швейцарії, Канаді та багатьох інших країнах.

 Крім цього, на сьогоднішній день французька — один з найпопулярніших у світі об’єктів вивчення серед іноземних мов. Число людей, здатних висловлюватися нею сягає 265-275 мільйонів. Втім, останнім часом французька мова втрачає свій статус, багато в чому поступаючись англійській. Навіть у Європейському Союзі, де французька є офіційною мовою, її майбутнє залежить від багатьох чинників. Багато країн — наприклад, Фінляндія, Австрія, Швеція — використовують в якості засобу спілкування англійську мову, що не може не позначатися на позиціях мови галлів. Тим не менш, французька мова сама по собі залишається однією з світових культурних цінностей. Саме цією красивою і вельми виразною та багатою мовою говорили і писали Вольтер, Дідро, Гюго, Дюма, Бальзак, Рабле, Золя, Жакоб, Аполлінер, Помпіду, Камю… — і тільки ця мова може зберегти і передати всі тонкощі їх безсмертних творів.

Вивчайте іноземні мови для того, щоб зрозуміти світ!

Franc (1)
Franc (2)
Franc (3)
Franc (4)
Franc (5)
Franc (6)

Go to top