Календар подій

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

den borotbuМіжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації (International Day for the Elimination of Racial Discrimination) проводиться за рішенням XXI сесії Генеральної Асамблеї ООН від 26 жовтня 1966 року і щорічно відзначається 21 березня.

 Ця дата була обрана для того, щоб вшанувати пам'ять людей, загиблих від рук поліції під час демонстрації, що відбулася 21 березня 1960 року в Шарпевілі, розташованому в ПАР. Учасники цієї мирної демонстрації хотіли висловити свій протест проти законів режиму апартеїду, які вимагали обов'язкову паспортизацію африканців, які проживають в ПАР. Тоді поліцейські розстріляли демонстрацію, при цьому загинуло 69 осіб. Ця подія сколихнула світову громадськість і призвело до того, що ООН почало активно боротися проти расової дискримінації в світі.

 Проголошуючи цей День в 1966 році, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації. Тим самим підтверджуючи, що расову дискримінацію можна вважати запереченням прав людини, основних свобод і справедливості, і вона є злочином проти людської гідності. Також ООН визнає, що дискримінація — серйозна перешкода до економічного і соціального розвитку, а також до міжнародного співробітництва і миру. Організацією Об'єднаних Націй расова дискримінація рішуче засуджується і будь-яка політика, пов'язаності з нею, не тільки неприйнятна, але і несумісна із зобов'язаннями, прийнятими державами-членами організації відповідно до Статуту ООН.

 ООН знову і знову закликає всі держави дотримуватися Декларацію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Загальну декларацію прав людини і вживати необхідних заходів, у тому числі й законодавчі, в боротьбі з цим злочином проти людства.

 Серед програм, здатних допомогти в боротьбі з расовою дискримінацією, ООН розглядає, зокрема, сприяння у наданні рівних можливостей загальноосвітньої і професійної підготовки, а також гарантій у відношенні користування (без дискримінації за ознакою раси, кольору шкіри або етнічного походження) основними правами людини, такими як право голосу, право на рівний доступ до користування соціальним обслуговуванням.

 Торкнулася проблема расової дискримінації і спорту. Так, у 1968 році міжнародним спортивним федераціям і асоціаціям було рекомендовано виключити з числа своїх членів представників ПАР, поки в цій країні не відбудеться ліквідація апартеїду. У 1971 році Генеральна Асамблея визнала цю рекомендацію. Нею також були введені тимчасові правила, що дозволяють боротися з расовою дискримінацією в спорті.

 Однак, незважаючи на численні звернення Асамблеї, в Південній Африці в 1970-х відбулося посилення проявів апартеїду та інших форм расової сегрегації. 30 листопада 1973 року була прийнята Міжнародна конвенція про припинення апартеїду. Цей документ набув чинності 18 липня 1976 року. 31 грудня 1977 ця Конвенція була ратифікована 38 країнами. 14 грудня 1977 Асамблеєю була прийнята Міжнародна декларація проти апартеїду в спорті. Всі держави світу повинні були припинити всі спортивні контакти з тією країною, яка продовжує проводити політику апартеїду.

 В кінці 1980-х років в Південній Африці почався процес демократизації. Всі обмеження в спорті були повністю зняті тільки в 1991 році.

 Щорічно в цей день Представництво ООН в Україні проводить різноманітні акції, брифінги міжнародних та українських організацій, конкурси малюнів для дітей, щоб ще раз підкреслити важливість і необхідність виховання дітей з повагою до всіх культур.

 У першій статті Загальної декларації прав людини говориться, що всі люди з народження вільні і рівні у своїй гідності та правах. 21 березня ми згадуємо про те, що заохочення і захист цього ідеалу — це наша спільна відповідальність.

Go to top