Календар подій

День незалежності Грецької Республіки

den nezaleznosti greciiДень незалежності Греції (офіційна назва Грецька Республіка) (Independence Day in Greece), відзначається щорічно 25 березня, — один з найважливіших державних свят в країні. Саме в цей день в 1821 році почалося повстання, результатом якого стало звільнення країни від чотиривікового ярма Османської імперії.

 З середини XIV століття Греція вроздріб завойовувалася турецькими арміями. В кінці XIV століття турки, захопивши Македонію, Фессалію, підкорили собі частину Центральної Греції. Після заняття Константинополя (1453 р.) турецькі війська до 1466 р. оволоділи майже всією континентальною частиною країни. Турецькі завойовники встановили в Греції військово-феодальний режим. І, хоча турки залишили грекам свободу віросповідання, греки постійно боролися за своє визволення.

 Перше велике повстання грецького народу проти турецького гніту відбулося в 1770 році під час російсько-турецької війни 1768-1774 років і було пов'язане з появою в Егейському морі російської ескадри під командуванням адмірала Г. Спірідова і А. Орлова. Але це повстання було жорстоко придушене.

 Національне відродження Греції почалося на території України. Саме там, в південно-руських портах — Одесі, Таганрозі, Херсоні — з кінця XVIII століття проживала значна кількість греків. У 1814 році в Одесі була заснована таємна революційна грецька організація «Філікі Етерія» («Дружнє товариство»). Відділення товариства працювали майже у всіх великих містах Греції і в середземноморських грецьких колоніях. Одними з керівників «Філікі Етерія» були брати Іпсіланті — Олександр і Дімітрос — обидва офіцери російської служби, близькі до двору Олександра I.

 На початку березня 1821 року А. Іпсіланті на чолі озброєного загону гетерістов перейшов річку Прут і підняв повстання в Молдавії. Однак, воно було скоро придушено. Поява Іпсіланті в Дунайських князівствах і в Мореї було сприйнято як сигнал до масового повстання, яке почалася 25 березня 1821 року. Цей день став згодом святкуватися як День Грецької Незалежності.

 Для народу Греції і Всесвітньої грецької діаспори 25 березня 1821 р. — найбільш значна дата в новітній грецькій історії. Відзначаючи День незалежності, Греція шанує героїчне минуле, кличе до вільного, щасливого майбутнього.

 У День незалежності, інакше званий Днем національного відродження, по всій Греції проходять ходи і святкові урочистості, концерти і виставки. У столиці Греції Афінах в цей день відбувається військовий парад та урочиста хода та масові святкові заходи, як світські, так і релігійні.

Go to top