Календар подій

95 років від дня народження Енн Маккефрі (1926—2011), американської письменниці-фантаста

Anne McCaffreyЕнн Айнез Маккефрі — ірландська письменниця-фантаст. Перша жінка, нагороджена преміями «Г'юго» та «Неб'юла».

 Енн Маккефрі народилася 1 квітня 1926 року в Кембриджі, Массачусетс (США), в ірландській родині.

 Закінчила Стюарт Холл (м. Стаунтон, шт. Вірджинія), Монтклейрівськую вищу школу (шт. Нью-Джерссі), Редкліфф коледж (Кембридж, шт. Массачусетс). У 1947 р. отримала ступінь бакалавра (з відзнакою, слов'янські мови та література). Вивчала метеорологію в Університеті міста Дублін. Працювала дизайнером і клерком в музичному магазині, професійно займалася музикою (співала оперні партії і диригувала оркестром).

 З 1954 року Енн Маккефрі професійний письменник. Перша публікація - «Свобода змагатися» (1953 р.).

1968-1970 рр. вона займає посаду секретаря-скарбника Асоціації американських письменників-фантастів . У 1950 році вийшла заміж, має трьох дітей. У 1970 Енн розлучилася, після чого емігрувала до Ірландії, де і прожила решту свого життя — 41 рік та написала більшість своїх книг.

 Серед ранніх творів Маккефрі виокремлюється роман-дебют «Відновлена»  (1967 р.), об'єднаний у збірку «Співаючий корабель» (1969 р.); продовження - «Зореліт-партнер» (1992 р. - у співавторстві з Маргарет Болл), «Той, хто шукає корабель» (1992 р. - у співавторстві з Мерседес Лекі).

Енн Маккфері найбільш відома своєю епопеєю «Вершники Перна» (1967–2011 рр.) - циклом творів про фантастичну планету Перн, яку змогли  колонізували земляни. За першу повість «Пошук» з трилогії «Політ дракона», опубліковану в 1968-ому році, вона отримала літературні премії в галузі наукової фантастики «Хьюго» і «Неб'юла», ставши тим самим першою жінкою, яка удостоєна подібних нагород. У  2012 році розпочались зйомки картини, заснованої на трилогії .

 В 2005 році на церемонії вручення премії «Неб'юла» отримала звання «Гросмейстер фантастики». В 2006 році вона була включена до Зали слави наукової фантастики. 

Енн Маккфері отримала ще дві нагороди - премії «Гендальф» і «Балрог», які вручалися за твори в жанрі фентезі.

 «Літературна спадщина Енн Маккефрі це більше 100 творів — від коротких оповідань і новел до циклу, якому вона присвятила три десятиліття свого життя – всі вони про Єдність. Енн була однією з небагатьох, хто вірив в людство. В його кращі якості, в те, що скоро, зовсім скоро не буде рас, релігій, відмінностей і ненависті. Хтось скаже, що це – утопія, фентезі, але Енн вважала свої твори науковою фантастикою.

 Твори Енн пронизані «новим мисленням» — так, так, задовго до його зародження і початку брендування, задовго до глобалізації Енн пропагувала ідеї взаємопроникнення і розуміння у Всесвіті, симбіозу, гармонії разумів всього живого.

 Останні роки життя Маккефрі проживала в графстві Уїклоу, Ірландія в будинку власного дизайну, який вона називала «драконяча фортеця». Маккефрі померла 21 листопада 2011 року в результаті перенесеного інсульту.

Maccerfi (1)
Maccerfi (2)
0001
0003

Go to top