Календар подій

День праці
1mayСьогодні в Україні і багатьох країнах світу відзначають День праці.

 Це свято  відзначається в 143 країнах світу, щоправда, назви цього свята різні: День праці, День весни, Травневий день, Свято весни і праці, Свято встановлення 8-годинного робочого дня і, навіть, День конвалій. У деяких країнах День праці відзначається в інший час - до них відносяться, наприклад, США і Японія. Більш ніж у 80 країнах (включаючи Індію) День праці не відзначається.

Святкування є знаком пам'яті про робітничі протести в Чикаго, які почалися 1 травня 1886 року. Того дня сотні тисяч робітників найбільших промислових центрів США вимагали впровадження 8-годинного робочого дня. Хоча головною причиною перших страйків у країні була мізерна заробітна плата, вимогами робітників були також питання створення робітничих організацій. Згодом, в умовах сталого зростання тривалості робочого дня (іноді досягала 15-20 год. на день), вимога його скорочення стала визначальною.

У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робочих Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. У 1890 році в багатьох країнах Європи та Америки 1 травня вперше відзначили День міжнародної солідарності трудящих. У Відні, Празі, Кракові, Львові, Будапешті та багатьох інших містах Європи й Америки першотравневі заходи пройшло спокійно, у Парижі, Мілані, Турині дійшло до сутичок з поліцією та сотень заарештованих, а у Барселоні від жандармського обстрілу робітничої маніфестації навіть були загиблі. У СРСР Першотравень довгі роки був основним державним святом. 1 травня 1990 р. останній раз відбулася офіційна першотравнева демонстрація. З 1992 року  свято перейменували в «Свято весни і праці»

В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у 1890 року у  Львові. На схід від Збруча це вперше сталося 1900 року. День Праці також був державним святом і неробочим днем в  Українській Народній Республіці. У 2017 році Верховна Рада України внесла зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, відповідно до яких «День міжнародної солідарності трудящих» було перейменовано на «День праці».

Однак, різняться не тільки назви, а й традиції святкування Першотравневих свят. Приміром, Французи відзначають День Жанни д'Арк, День королеви (Діви Марії) та День конвалій; у англійців день 1 травня асоціюється з Травневим деревом, Зеленим Джеком, Робін Гудом і проводиться як костюмоване народне гуляння; в Іспанії - Зелений Сантьяго, свято закоханих і квітів; у скандинавських країнах у ніч на 1 травня (Вальпургієву ніч), розпалюють багаття, водять хороводи, щоб відвадити тролів та відьом, а сам день називають Днем зозулі. А от в Швейцарії, Чехії, Словаччині, Угорщині перед вікнами дівчат та коханих висаджують травневі дерева.

Go to top