Календар подій

Європейський День Парків

European Park DayЄвропейський День парків відзначається 24 травня. Свято було започатковане представниками Федерації «Europarк», яка об'єднала безліч охоронюваних природних зон, розташованих в 36 країнах Європи.

 Вперше заходи, присвячені цьому святу, були проведені в 1999 році. Датою для нього було обрано 24 травня, оскільки в цей день в 1909 році були створені перші дев'ять національних парків Швеції.

 Сьогодні природні території є однією з найбільших цінностей планети. Вони накопичили в собі культурну спадщину кількох століть, тому збереження таких природних зон вважається обов'язком людства.

 Головна мета Європейського дня парків полягає в підвищенні значущості парків і заповідних територій, а також в розробці заходів по їх збереженню. Важливою складовою цього процесу організатори свята бачать міжнародну консолідацію в питаннях, що стосуються охорони природних територій Європи.

 Заходи присвячені цьому святу обов'язково проводять на заповідних територіях, а також в самих парках. Всі вони направлені на те, щоб в Європейський день парків, звернути увагу людей на природну красу, що оточує всіх нас.

 Національний природний парк — територія, звичайно визначена у законі та у державній власності, що охороняється від більшості типів людської діяльності та забруднення. Національний парк є природоохоронною територією. На відміну від заповідників та природних резервів, де заборонена майже будь-яка діяльність людини, однією з цілей створення національних парків є відпочинок, тому вони дозволяють відвідування туристів та перебування на своїй території за певними умовами.

 Перші зусилля захистити природну територію на державному рівні були здійснені в США. 30 червня 1864 року Президент США Авраам Лінкольн підписав Акт Конгресу, віддаючи долину Йосеміті і гай Маріпоса гігантських секвой (яка пізніше стала національним парком Йосеміті) штату Каліфорнія. Головна вимога полягала в тому, що штат повинен прийняти цей грант на певних умовах ( підтримуати території для суспільного використання і відпочинку,  не передати її третім особам ).

 У 1872 році Єллоустоунський національний парк став першим у світі справжнім національним парком. Видатний американський письменник та журналіст Уоллес Стегнер писав, що національні парки — найкраща ідея американців — відхилення від королівських заповідників Старого Світу, які аристократи зберігали для себе — невід'ємно демократичні, відкриті для всіх, «вони відображають нас в найкращому світі, а не найгіршому».

 Слід за створенням національним парків в Єллоустоуні та Йосеміті, ідея була підхоплена й іншими країнами. Королівський Національний Парк (Австралія) був заснований на півдні від Сіднея в 1879 році. У Канаді Національний парк Банф (потім також відомий як Національний парк Скелястих Гір) став його першим канадським національним парком у 1885 році. Нова Зеландія створила свій перший національний парк в 1887 році. У Європі першим національним парком став Сарек, відкритий 24 травня 1909 року у Швеції. Зараз Європа має близько 300 національних парків. Це є доказом, що навіть на континенті з самою високою густотою населення і мережею доріг існує ще багато територій з незайманою природою.

 Після Другої світової війни національні парки були засновані по всьому світу. Зараз в світі існує понад 2200 національних парків в 120 країнах і розмір їх дуже різний – від маленького Хамра в центральній Швеції площею 0,28 кв.км до великого національного парку « Північно-східна Гренландія» площею в 972000 кв. км.

 За оцінками спеціалістів серед 20 найкращих Національних парків Європи є наступні: Плітвіцькі озера в Хорватії; Саксонська Швейцарія в Германії; Лох-Ломонд і Троссакс в Англії; Швейцарський Національный парк; Чінкве Терре в Італії; Оуланка в Фінляндії; Парк Тріглав в Словенії; Доломіти Беллуно в Словенії; Національний парк Піренеі в Франції; Ордеса-і-Монте-Пердідо в Франції; Морський парк Алонісос; Ватнайкюдль в Ісландії; Баварський Ліс в Германії; Сноудонія в Уельсі в Англії; Дурмітор в Чорногорії; Сарек в Швеції; Пік-Дістрікт в Англії; Високий Тауерн в Австрії; Парк Екрен в Франції; Гєреме (Каппадокія) в Турції.

 Україна теж багата на цікаві і гарні місця. Серед найкращих парків та дендропарків наступні: Дендропарк Софіївка в Умані, Межигір'я, Парк в селі Буки, Міський парк в Бучі, Парк Володимирська гірка в Києві, Дендропарк Олександрія в Білій Церкві, Парк Феофанія у Києві, Маріїнський парк у Києві, Печерський ландшафтний парк у Києві, Парк Високий замок у Львові, Алея Сакур в Ужгороді, Парк Островського в Коростені, Парк імені Лазаря Глоби в Дніпропетровську, Парк ім. Шевченка в Харкові, Тростянецький парк. При великій різноманітності у всіх національних парків є одна спільна риса: їх мета захистити від небезпечних зовнішніх впливів унікально значимі природні регіони, які виділяються особливою красою чи екологією, але в той же час контролювати доступ на цю територію, щоб зберегти унікальний регіон для сьогоднішніх і майбутніх поколінь.

Подорожуйте та відкривайте для себе красивий захоплюючий світ українських і європейських парків!  

Go to top