Календар подій

Всесвітній день біженців

bijenci20 червня країни світу відзначають Всесвітній день біженців. У багатьох державах цей день асоціювався з пам'яттю про африканських біженців. Спеціальна резолюція Генеральної Асамблеї ООН, яка прийнята в 2001 році, стала свідченням солідарності з жителями Африки, серед яких була величезна кількість біженців.

 Ця Спеціальна резолюція була приурочена до 50-ої річниці Конвенції про статус біженців, яка була ратифікована міжнародним співтовариством в 1951 році. У той же час Організація африканської єдності погодилася на те, щоб це свято відзначалося разом з Днем африканських біженців, тобто 20 червня.

 На сьогодні  біженці - це одна з найбільш гострих проблем сучасного світу. Міжнародне співтовариство консолідує свої зусилля по полегшенню важкої долі  біженців та внутрішньо переміщених осіб. Створене в 1950 році Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) в наш часє центральним міжнародним агентством, з вирішення цих проблем.

 Кількість біженців станом на 2016-й рік є безпрецедентна. Наприклад, в 2013-му їх число становило понад 16 млн., а в 2016 вже близько 60-ти млн. осіб.

 Цей рекордний показник, за всю сучасну історію, сформувався після початку агресії Росії проти України: анексії Кримського півострова і розв’язання нелюдського кровопролиття на сході України, та ескалації конфліктів в азіатському регіоні.

 Через трагічні події 2014 року в Україні,  зумовлені військовою агресією Росії - нашу країну, на жаль, також не оминула проблема біженців («вимушених  переселенців»)  з районів бойових дій. У новітній історії України проблеми тих, хто вимушений залишити домівку і тікати до безпечніших місць, ніколи не були такими актуальними, як  з 2014 року. Проте, на жаль, слово «біженець» з’явилося зараз у нашому повсякденному обігу передовсім не через тих, кого законодавство визначає «біженцями», а через мешканців України, які змушені виїхати з окупованих чи небезпечних територій до спокійніших регіонів (і кого вірніше визначати як «вимушені переселенці» або ж «внутрішньо переміщені особи»).

 У Всесвітній день біженців,  правозахисники наголошують: здатність впоратися з новою, трагічною сторінкою новітньої української історії є не лише обов’язком громадян, а й тестом, чи може українське суспільство подбати про тих, хто потребує захисту і притулку, і дати їм змогу будувати далі своє життя у вільній країні, яка справді поважає права і свободи людини та здатна забезпечити притулок усім, хто його потребує.

 За підрахунками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, в Україні проживає 2500 осіб, які мають статус біженців. Ще близько 6-7 тисяч осіб шукають притулку.

 Бойові дії на сході країни і конфлікт у Криму змусили покинути свої будинки сотні тисяч жителів.За даними міністерства соціальної політики України, станом на 27 липня 2015 року було зареєстровано один мільйон 401 тисяча 113 таких осіб, а в 2016 році  1,7 млн. осіб вимушених переселенців з Криму та Донбасу. Серед них багато дітей, жінок, людей похилого віку, які потребують особливої уваги з боку державних органів та громадянського суспільства.

 Переважна більшість переселенців залишається в підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей, в сусідніх з ними Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях, а також у Києві. Експерти зауважують, що реальні цифри можуть бути значно вищими.

 2015 рік — ще одна гуманітарна катастрофа, викликана масовим напливом мігрантів у Європу з охоплених війнами країн Африки і Близького Сходу. Найбільша міграційна криза в Європі з часів Другої світової війни. Єврокомісар з питань розширення та добросусідства Йоганнес Ган стверджує, що на середину вересня 2015 число мігрантів є найбільшим в історії людства.За 7 місяців 2015 року в Європу прибуло більше 300 тисяч мігрантів. Значний приток мігрантів створює серйозне фінансове навантаження на країни ЄС: в 2015 році на вирішення проблем міграції Єврокомісія виділила 2,4млрд євро. Для облаштування мігрантів також виділяються кошти урядами окремих країн.

Війна Росії проти України призвела до появи 8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб в Україні. А понад 6,5 мільйона людей з України перетнули міжнародні кордони в сусідні країни з 24 лютого.

До Польщі виїхали майже 4 мільйони осіб, до Румунії — 587,22 тис., до Молдови — 483,31 тис., Угорщини — 698,42 тис., Словаччини — 466,26 тис. За даними Верховного комісаріату ООН у справах біженців, у перші місяці 2022 року понад 100 мільйонів людей були переміщені по всьому світу в результаті переслідувань, конфліктів, насильства або порушень прав людини. Це на 10,7 мільйона осіб більше, ніж на кінець попереднього року. Протягом кількох місяців кількість вимушено переміщених осіб у світі досягла найвищого рівня за всю історію.

 Всесвітній день біженців  покликаний звернути увагу людей на цей новий виклик XXI століття, одну з найважливіших глобальних гуманітарних проблем всього світу.

 

Go to top