Календар подій

Міжнародний день скейтбордингу

mezhdunarodnyj den skejtbordingaМіжнародний день скейтбордингу (GoSkateboardingDay) — це офіційне свято, що відзначається 21 червня з ініціативи Міжнародної організації скейтборд компаній (International Associationof Skateboard Companies, IASC).

 IASC — це некомерційна організація, основна мета якої — збільшити популярність скейтбордингу як виду активного дозвілля. Вона заснувала Міжнародний день скейтбордингу, щоб заохотити скейтбордистів з різних країн світу приділяти більше часу своєму хобі і проводити змагання, а також щоб зацікавити в скейтбордингу тих, хто ще не долучився до цього виду дозвілля.

 Вперше це свято відзначалося в 2004 році. У Сполучених Штатах Америки День скейтбордингу навіть отримав спеціальне визнання Конгресу за популяризацію цього виду спорту. Цей документ на цілком офіційному рівні оголошує дату 21-е червня датою Міжнародного дня скейтбордингу. Вже в 2005-му – 2006-му роках свято докотилася і до протилежної частини суші, почавши відзначатися в країнах Європи та державах колишнього Радянського Союзу.Зараз цей День відзначають мільйони скейтерів по всьому світу.

 Мабуть, з найбільшим розмахом відзначається цей день у Нью-Йорку. Організацією заходів у Нью-Йорку займається Стів Родрігез, засновник і власник компанії 5boro Skateboards. Щороку на святкування Міжнародного дня скейтбордингу в Нью-Йорку збираються тисячі скейтерів.

 Назва скейтборду з англійської дослівно перекладається як «роликова дошка». Це спеціальна дошка різних розмірів складається з декількох шарів деревини. До неї кріпляться дві пари роликів невеликого діаметру, що робить скейтборд не тільки спортивним інструментом, але і своєрідним транспортним засобом для активного відпочинку.

 Скейтбординг спочатку виник в середовищі серферів з Каліфорнії, які і придумали скейт для занять серфінгом на землі, коли на морі не було хвиль. Перший прототип сьогоднішнього скейтборду з'явився в США в 1958 році. Дошка була прямокутної форми і слабо нагадувала нинішні моделі. Потім Річард Стівенсон придумав приробити до дошки «хвіст» і загнути його догори. У такому вигляді скейтборд дожив до наших днів. У 1970-х роках популярність скейтбордингу багаторазово зросла. Це сталося завдяки винаходу Френком Несворті поліуретанових коліс. Завдяки їм покращилось зчеплення скейтборду з дорогою і сама дошка стала набагато легше.

 Винахід Аланом Гелфанд стрибка без рук (пізніше названого ollie) в 1976  р. та розвиток греб-трюків Джорджом Ортон та Тоні Альвою, дозволило скейтерам виконувати трюки у вертикальних рампах. Один з піонерів скейтбордингу — американський професійний скейтер Родні Маллен. Йому приписують винахід більше 20 базових трюків, які склали основу скейтбордингу як екстремального виду спорту.

 Скейтбординг породив новий піджанр панк-року, званий скейт-панк (англ. Skatepunk).

 За роки свого розвитку скейтбординг, як новий екстремальний вид спорту зазнав ряд змін, удосконалень і модифікацій. Від простої дошки з прикріпленими колесами, апарат виріс до добре продуманого і ретельно розрахованого скейта з поліуретановими колесами. Є і колекційні моделі. Були придумані і розроблені трюки і стилі. Висунуті вимоги до безпеки та організації спеціальних тренувальних майданчиків. З’явилися клуби і спільноти, професійні організації та міжнародні асоціації.

 

Go to top