Календар подій

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм

albinizm

 
13 червня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (A / RES / 69/170) від 18 грудня 2014 року.
 Вроджене порушення - альбінізм, відоме ще як гіпопігментація, викликається частковою або повною відсутністю меланіну - пігменту, який відповідає за колір шкіри, очей і волосся. Причина альбінізму - клітинна.Чимало людей вважає, що сам термін «альбінізм» бере свій початок від слова, уперше вжитого португальськими мандрівниками XVII століття. Коли вони пливли вздовж узбережжя Західної Африки, то бачили і темношкірих, і білошкірих туземців. Мореплавці думали, що то були люди двох рас. Тож вони назвали чорношкірих неграми, а білошкірих — альбіносами, відповідно до португальських слів, які означають «чорний» і «білий».

 Згідно зі світовою статистикою, на 20 000 дітей народжується одна дитина з альбінізму – частковим або повним відсутністю пігменту меланіну. У людей цей дефіцит проявляється дуже світлою шкірою, білявим волоссям і віями. У деяких областях світу альбінізм більш поширений, наприклад, в деяких частинах Африки альбінізм зустрічається у 1 з 3000 людей. За статистикою у одного з 17 000 людей в світі є якась форма гена альбінізму. Приблизно 1 з 70 людей є носієм гена альбінізму. Якщо у обох батьків є ген альбінізму, ймовірність народження дитини з альбінізмом становить 25%. Вітіліго - ще один шкірний розлад, пов’язаний з альбінізмом, при якому тільки окремі ділянки шкіри втрачають пігмент. Відомі люди з вітіліго: Майкл Джексон і модель Вінні Харлоу.

     Альбіноси в своєму роді – унікальні люди, шкіра, волосся і очі яких позбавлені будь-якої пігментації. Їх організм синтезує вітамін D в п’ять разів швидше, ніж люди з темною шкірою. Також крім незвичайного зовнішнього вигляду, від звичайних людей у альбіносів ще й досить складне життя. Вони особливо чутливі до сонячного світла, більш схильні до деяких захворювань.

   Люди з альбінізмом стикаються з численними формами дискримінації по всьому світу. Альбінізм досі неправильно розуміють як у соціальному плані, так і в медичному.Тому в 2013 році Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію, яка закликає держави вживати дієві заходи для ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають альбінізмом. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення інформованості громадськості про це захворювання.

Go to top