Календар подій

165 років від дня народження англійського письменника, класика пригодницької літератури Генрі Райдера Гаґґарда (1856 – 1925)

Henry Rider HaggardГенрі Райдер Гаґґард — англійський письменник, юрист, агроном і ґрунтознавець; класик світової пригодницької літератури, творець літературного жанру «загублений світ», один із засновників жанру фентезі.

Народився 22 червня 1856 року в Браденеме (графство Норфолк) в родині сквайра Вільяма Гаґґарда, він був восьмим з його десяти дітей. Після закінчення адвокатури між 1875 і 1881 рр. жив у Південній Африці. Там Гаґґард  займав різноманітні управлінські посади. Саме цей африканський досвід і ляже в основу більшості подальших творів. Потім осів у Англії і займався сільським господарством та літературною працею.

 У 1884 році здав відповідний іспит і став практикуючим адвокатом. Втім, адвокатська практика Гаґарда не приваблювала — він бажав писати.

Гаґґард  написав кілька історичних, психологічних та фантастичних оповідань. Усі твори письменника вірізнялися багатою уявою, надзвичайною правдоподібністю та масштабністю оповіді.

Всесвітню популярність Гаґґарду принесли романи про пригоди в Південній Африці, в яких істотну роль грає фантастичний елемент; постійна закоханість автора у загублені світи, руїни стародавніх загадкових цивілізацій, архаїчні культи безсмертя та перевтіленням душ. Це зробило письменника (в очах багатьох критиків) одним з безумовних предтеч сучасної фантастики в її пригодницькій різновидності. Популярний герой Гаґґарда, білий мисливець і шукач пригод — Аллан Квотермейн, є центральним персонажем багатьох книжок.

Гаґґард передусім відомий своїми романами «Копальні царя Соломона» (і його продовженням «Алан Квотермейн»), а також «Вона» (та його продовженням «Аєша»). Роман «Копальні царя Соломона» деякі літературознавці називають першим зразком жанру «загублений світ». «Вона» вважають класикою художньої літератури, а якщо взяти до уваги 83 мільйони проданих примірників книжки (лише до 1965 року), то її можна вважати й однією з найпопулярніших книг усіх часів. Гаґґарда знають також завдяки пригодницькій історії про зулусів «Нада — Лілія», а також епічному роману про вікінгів «Ерік Ясноокий».

1889 року світ побачив історичний пригодницький роман «Клеопатра».1893 року Гаґґард оприлюднив історично-пригодницький роман «Донька Монтесуми[en]».

В останні два десятиліття свого життя Гаґґард бурхливо включився в політичне життя країни. Він балотувався в парламент на виборах 1895 роки (але програв), був учасником і консультантом нескінченної кількості всіляких урядових комітетів і комісій у справах колоній, а також сільському господарству. Заслуги Гаґґарда були оцінені владою гідно: в нагороду за труди на благо Британської імперії він був зведений у лицарське звання (1912 р.), а в 1919 році отримав орден Британської імперії.

Помер Гаґґард в Лондоні 14 травня 1925 року.

0001
0002
0003

Go to top